2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Föld

Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása: sok gazdának önállóan kell kitöltenie a kérdőívet

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15. és június 15. között hajtja végre az „Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2019” elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtését, 2019. június 1-jei eszmei időponttal. Az ország 484 településére kiterjedő felvétel mindenekelőtt a gazdálkodók érdekeit szolgálja, emellett segíti a döntéshozókat, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel, a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.
 
 

A hivatal minden évben két alkalommal felméri az egyéni és a háztáji gazdaságok termelési jellemzőit úgynevezett reprezentatív, véletlenszerű kiválasztáson alapuló mintakijelöléssel - írja közleményében a KSH. A felvétel célja az agráriumban jelentős szerepet betöltő egyéni gazdaságok gazdasági tevékenységének, szerkezeti sajátosságainak feltárása, amihez uniós adatszolgáltatási kötelezettség is társul.

A válaszadás az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) 2019-re szóló jogi szabályozásának megfelelően a mintába kerültek számára kötelező, és történhet önkitöltéssel vagy kérdezőbiztos segítségével, mindkét esetben elektronikusan. Az önkitöltésre azoknak van lehetősége, akiknek a mezőgazdasági tevékenységének volumene elér egy meghatározott üzemméretet vagy e-mail-elérhetősége ismert. Az önkitöltésre 2019. május 15. és 26. között van lehetőség. Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat 2019. május 27. és június 15. között igazolvánnyal ellátott, a KSH által megbízott összeírók keresik fel, és elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését. A kiemelt jelentőségű egyéni gazdaságok kizárólag webes felületen történő önkitöltéssel szolgáltatnak adatot a részükre megküldött tájékoztató levél alapján.

A gazdáknak a használatukban lévő földterületről, a szántóföldi növények vetésterületéről, a szőlő- és gyümölcsösterületekről, ültetvényekről, a június 1-jei állatállományról és a január óta bekövetkezett állatállomány-változásról kell adatokat szolgáltatniuk. Az adatszolgáltatás a gazdaságra vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül esetleg különböző jogcímeken támogatásban. A földterületi adatokról használat (és nem tulajdon) szerint, az állatállományról a gazdasághoz kapcsolódóan az istállózás helyétől függetlenül kell adatokat szolgáltatni.

A felvétel során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu