2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Föld

Hihetetlen drágulás: már ennyibe kerül egy hektár föld

Mintegy 16 százalékkal növekedett Magyarországon a termőföldek hektáronkénti átlagára 2017-ben az előző évhez képest, és az emelkedés a következő években is folytatódhat. A hektáronkénti átlagár 1,4 millió forint körül alakult, az összes értékesített terület pedig 280 ezer hektárt tett ki. Ugyanakkor a haszonbérleti díjak, amelyek mintegy 50 ezer forintra rúgtak, a földáraknál kisebb mértékben emelkedtek, ami valószínűleg a 2020 utáni támogatásokkal kapcsolatos bizonytalansággal hozható összefüggésbe.
 
 

A termőföldek hektáronkénti átlagára 1,4 millió forintot tett ki 2017-ben, és ez 16 százalékos növekedést jelentett a 2016-os évhez képest – derül ki az Agrotax Iránytűből, amely a 2017-es országos termőföldpiaci változásokat dolgozta fel. Az összes értékesített terület 280 ezer hektár körülire tehető, amelyből csaknem 131 ezer hektár szántó, a többi pedig vegyes művelésű, illetve erdőterület volt. Tavaly legkisebb mennyiségben szőlőültetvényeket adtak el, mindössze 1116 hektárt. 

Forrás: Agrotax Kft.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a földárak a jövőben is folyamatosan emelkednek majd. A szántóknál még nagyobb áremelkedésre lehet számítani a következendő években, mivel e területek korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, másrészt a gazdák növelni szeretnék birtokaikat. A keresleti piac tehát jelen van, akad azonban olyan térség is, ahol nem akad megvásárolható termőföld. Az ügyvezető igazgató szerint a magyar földárak jelenleg nincsenek nyugat-európai színvonalon, de lehetséges, hogy a jövőben megközelítik azokat.

A bemutatott iránytű szerint az ország összes régiójában egymillió forint felett volt hektáronként a földek átlagára 2017-ben. A legmagasabb, 1,65 millió forintos hektáronkénti árak a Dél-Alföldön jelentkeztek, a legalacsonyabb, 1,1 millió forintos árak pedig Észak-Magyarországon. Megyei bontásban Budapest volt a legdrágább, itt 2,4 millió forintot tett ki egy hektár föld, a legolcsóbb földárak pedig Nógrád megyében keletkeztek 947 ezer forintos hektáronkénti árral, így 2017-ben csak e megyében bizonyult 1 millió forint alattinak a termőföld hektáronkénti átlagára. 

Forrás: Agrotax Kft.

2017-ben egy hektár szántó 1,5 millió forintos áron kelt el, ami 13 százalékkal magasabb a 2016-os áraknál. A legnagyobb mértékű, közel 20 százalékos drágulás az Észak-Alföldön jelentkezett, míg a legcsekélyebb a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, 8 százalék körüli mértékkel. A megyék többségében 10 százalékos volt a szántók átlagárának emelkedése, a legmagasabb Hajdú-Bihar megyében, ott közel 27 százalékos drágulást mértek.

Az országos szántóföld-forgalom több mint fele az Észak- és Dél-Alföldre tehető, míg a legalacsonyabbat - kevesebb mint 10 százalékot - Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, illetve a Nyugat-Dunántúlon bonyolították le. Az értékesített szántóföldek átlagos nagysága 8,2 hektárra tehető 2017-ben.

Miért meglepetés a folyamatos drágulás?
A folyamatos drágulás azért okoz évről évre meglepetést, mert az új földforgalmi törvény 2014-es hatályba lépése óta jelentősen szűkült a hazai földvásárlók köre, és ez a potenciális keresletet szűkítette. Addig belföldi természetes személyek vásárolhattak termőföldeket, azóta viszont csak azok, akik szerepelnek az úgynevezett földműves nyilvántartásban. Ez azt jelenti, hogy ma lényegében csak gazdálkodók vehetnek - egy hektárnál nagyobb - területeket, így a lehetséges vevői kör a korábban jogosult, több millió állampolgárról alig több mint 100 ezer potenciális vásárlóra (regisztrált termelőre) olvadt.

A gyümölcsösök 2017-es hektáronkénti átlagára 1,7 millió forint volt, a legdrágábbak, 2 millió forint feletti átlagárral Közép- és Dél-Dunántúlon, míg a legolcsóbb gyümölcsösök, 1,5 millió forint alatti átlagárral Észak-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon keltek el. A szőlők 2017-es hektáronkénti átlagára 1,86 millió forintot tett ki, a dunántúli régióban voltak a legdrágábbak, 2 millió feletti átlagárral, míg a legolcsóbbak Nógrád megyében, 1 millió forint alatti átlagárral. A 2017-ben értékesített szőlő átlagos területe 0,74 hektár, az erdők országos hektáronkénti átlagára pedig 998 ezer forintra tehető.

Forrás: Agrotax Kft.


A szántók átlagos haszonbérleti díja hektáronként 49 ezer forintot tett ki 2017-ben. A legmagasabb díjak a Dél-Alföldön, a legalacsonyabbak pedig Közép-Magyarországon jelentkeztek.

A haszonbérleti díjak kevésbé emelkedtek 2017-ben, mint a termőföldárak - állapította meg Sáhó Ákos. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a gazdálkodókban egyfajta bizonytalanság alakult ki a 2020 utáni támogatásokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu