2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Horribilis árat fizetnek a magyar földekért az osztrákok

A gazdák nem bírják a versenyt a nyugati megyékben.
 
 

Irreálisan nagy bérleti díjat kínálnak osztrák bérlők a magyar földekért a nyugati határszélen – állítják hazai gazdálkodók. Az osztrák ajánlatokkal a magyar termelők nem tudnak, vagy nem akarnak versenyezni, ezért előhaszonbérleti jogosultságuk gyakorlásától is elesnek. A piacinál jóval nagyobb bérleti díjakat egyesek újabb „zsebszerződés gyanús technikának” tartják, amely a magyar termőföldek tiltott megszerzésére irányul.

Miközben javában zajlik az osztrákokkal vívott diplomáciai háború a zsebszerződések ügyében, a magyar földhöz ragaszkodó külföldiek gőzerővel igyekeznek legalizálni korábbi ügyleteiket – írja a Magyar Nemzet. Az ezekben közreműködő hazai ügyvédeket pedig, úgy tűnik, a büntető törvénykönyv szigorítása sem hatja meg.

Az ország nyugati, határszéli megyéiből egyes gazdálkodók arra hívták fel a figyelmet, hogy akadnak olyan külföldi – jellemzően osztrák – földbérlők, akik nyíltan és szándékosan olyan díjat ajánlanak, amelyet a helyiek nem tudnak vagy nem is akarnak kifizetni, hiszen az adott terület megműveléséből az nem gazdálkodható ki. A laphoz számtalan ilyen szerződést juttattak el a jogszabályok által garantált elővásárlási vagy előhaszon-bérleti joguktól megfosztott gazdálkodók. Ezekben az idén kötött megállapodásokban jellemzően irreális árak szerepelnek, a bérlők vagy vásárlók pedig külföldön született polgárok.

Az utóbbi időszakban magyar társas vállalkozások is felhajtották a hazai földbérleti díjakat, hogy elkerüljék a májustól hatályos földforgalmi törvény kedvezőtlen hatásait. Az új jogszabály ugyanis jelentősen korlátozza majd a cégek földbérleti lehetőségeit, ezért a társaságok igyekeztek meghosszabbítani meglévő hasznobérleti szerződéseiket, és ezért hajlandók voltak többet is ígérni a tulajdonosoknak.

Míg 2012-ben még mintegy 40 ezer forint volt a hektáronkénti átlagos bérleti díj, addig tavaly év végén ez már 40-50 ezer forintot tett ki. Sok esetben azonban a hektáronkénti díj most már megyegyezik az uniós terület alapú támogatások mértékével, amelyek tavaly már 70 ezer forinthoz közelítettek hektáronként. Egyes területeketért azonban hírek szerint már 100 ezer, vagy a feletti összegeket is hajlandók fizetni egyes bérlők, és ezek közé tartozhatnak az osztrák gazdálkodók is.

Nagyon durva vita Magyraország és Ausztria között
Mint ismert, az elmúlt hónapokban a magyar és az osztrák agrárminiszter vérre menő csatát vívott amiatt, hogy a tavaly elfogadott új földforgalmi törvény május elsejétől visszamenőleges hatállyal is megszüntetné a termőföldre korábban bejegyzett haszonélvezeti jogokat. Ezt ugyanis a külföldiek esetében a magyar kormány tiltott földtulajdonszerzésre irányuló, zsebszerződéses ügyleteknek minősíti. Ausztria válaszlépésként a magyar földforgalmi törvényt az Európai Bizottság (EB) elé "vitte", amely jelenleg tanulmányozza a jogszabályt. Egyes kiszivárgott hírek szerint azonban nem kizárt, hogy az EB talál majd kivetnivalót a jogszabályban.


Pár nappal ezelőtt életbe lépett a jogszabályok kijátszására irányuló zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról szóló új törvény. Ezt követően az ilyen ügyletben részt vevőknek egy hónapjuk van arra, hogy önként megszüntessék a jogsértő helyzetet. Ha ezt nem teszik meg, s később a hatóságok derítik fel az ilyen cselekményeket, akkor az abban résztvevők – beleértve az ügyvédeket – a tettükért egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A büntető törvénykönyv erről szóló módosítása május másodikán lép hatályba.

A csütörtök óta érvényes, zsebszerződésekre vonatkozó jogszabály minden jogosultságot megad az ügyészeknek ahhoz, hogy hatékonyan járhassanak el a felderítés során. A kormány ezzel kapcsolatos szándékait már az érintettek is érzékelhették – erre enged következtetni a tény, hogy jelentősen felpezsdült a földpiac a nyugati határszélen. Ugyanakkor a reakciók meglepők, mivel nem a büntetőjogi felelősségre vonástól való félelem dominál, az érintettek inkább a korábbi jogsértő állapot legalizálására törekednek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben