2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Időbélyegzős matrica a zsebszerződések ellen

Nem lehet majd visszadátumozni a zsebszerződéseket, ha meglesz az új matrica.
 
 

Időbélyegzővel ellátott matrica kerülne az ügyvédek előtt készült szerződésekre, így a dátumozás nélkül, korábban létrejött zsebszerződéseket semmikor sem lehetne felhasználni. Bár egyesek szerint törvénytelen megállapodásokkal már mintegy egymillió hektár termőföld került külföldi tulajdonba, az ügyészek zsebszerződés gyanús ügyekben mindössze tizenkét pert indítottak az utóbbi időszakban.

Az időbélyegzős matrica bevezetésére a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) tett javaslatot – közölte Bánáti János elnök. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium – mondta Répássy Róbert, a tárca államtitkára a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság legutóbbi ülésén – elfogadta a MÜK javaslatát. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára úgy vélte, hogy 2014. május 1-jétől – amikor a nemrég elfogadott új földforgalmi törvény is hatályba lép - spekulációs céllal nem lehet majd földet vásárolni Magyarországon, és termőföldet csak helyben lakó földműves szerezhet.

A MÜK javaslata szerint a szerződésekre olyan matrica kerülne, amelynek felragasztási időpontját egy központi adatbázisban rögzítenék, vagyis időbélyegzővel látnák el – írta az MTI. Miután a zsebszerződéseken rendszerint nincs dátum, így azokat nem lehetne felhasználni, illetve megszűnne annak a lehetősége, hogy utólag visszadátumozzanak szerződéseket.

Bánáti János analógiaként felhozta: a lakásmaffiát az ingatlan adásvételi szerződések kötelező ügyvédi ellenjegyzésével lehetett visszaszorítani. Répássy Róbert hitelesítő, sorszámozott biztonsági matricának nevezte a tárcája által is támogatott megoldást, mivel az erősíti a szerződésbe vetett bizalmat. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy valamennyi ügyvédi okiratra felkerüljön a matrica.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben