Időbélyegzős matrica a zsebszerződések ellen

agrarszektor.hu
Nem lehet majd visszadátumozni a zsebszerződéseket, ha meglesz az új matrica.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Időbélyegzővel ellátott matrica kerülne az ügyvédek előtt készült szerződésekre, így a dátumozás nélkül, korábban létrejött zsebszerződéseket semmikor sem lehetne felhasználni. Bár egyesek szerint törvénytelen megállapodásokkal már mintegy egymillió hektár termőföld került külföldi tulajdonba, az ügyészek zsebszerződés gyanús ügyekben mindössze tizenkét pert indítottak az utóbbi időszakban.

Az időbélyegzős matrica bevezetésére a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) tett javaslatot - közölte Bánáti János elnök. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - mondta Répássy Róbert, a tárca államtitkára a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság legutóbbi ülésén - elfogadta a MÜK javaslatát. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára úgy vélte, hogy 2014. május 1-jétől - amikor a nemrég elfogadott új földforgalmi törvény is hatályba lép - spekulációs céllal nem lehet majd földet vásárolni Magyarországon, és termőföldet csak helyben lakó földműves szerezhet.

A MÜK javaslata szerint a szerződésekre olyan matrica kerülne, amelynek felragasztási időpontját egy központi adatbázisban rögzítenék, vagyis időbélyegzővel látnák el - írta az MTI. Miután a zsebszerződéseken rendszerint nincs dátum, így azokat nem lehetne felhasználni, illetve megszűnne annak a lehetősége, hogy utólag visszadátumozzanak szerződéseket.

Bánáti János analógiaként felhozta: a lakásmaffiát az ingatlan adásvételi szerződések kötelező ügyvédi ellenjegyzésével lehetett visszaszorítani. Répássy Róbert hitelesítő, sorszámozott biztonsági matricának nevezte a tárcája által is támogatott megoldást, mivel az erősíti a szerződésbe vetett bizalmat. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy valamennyi ügyvédi okiratra felkerüljön a matrica.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?