2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Föld

Minden második ember utcára kerülhet az új földtörvény miatt

A Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára a kilencvenes évek elején történt vagyonnevesítéshez, valamint a kárpótlás és a szövetkezetek szétveréséhez hasonlította a kormány új földtörvényét, mely intézkedések hatására élelmiszertermelésünk 40 százalékkal csökkent.
 
 

A törvény elfogadása különösen kedvezőtlen lenne a mezőgazdasági termelés felét adó társas vállalkozásoknak, mivel a magángazdálkodókat tervezi helyzetbe hozni. A mezőgazdasági társas vállalkozások jelenleg százezer munkavállalót foglalkoztatnak, a törvény végrehajtásának tempójától függően egy-két év alatt azonban minden második ember az utcára kerülhet – tette hozzá Horváth Gábor.

További negatív következmény lehet, hogy a magántulajdonosok előtérbe kerülésével mintegy 50 milliárd forintra nőhet a szektor kiesése, hiszen az agrárcégek a költségvetésnek most évente 100-150 milliárd forintot fizetnek be különböző adók és járulékok formájában, míg a családi gazdaságok 20-30 milliárdot. Emellett 30-ról 40 százalékra emelkedhet a szürkegazdaság részesedése a földadó kiterjesztésének köszönhetően, a GDP pedig akár egy százalékponttal is visszaeshet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu