2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Most jött: kihirdették a gazdaságátadási törvényt

2021. december 21. napján kihirdetésre került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktív közreműködésével megalkotott, az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvényt. Ez az a jogszabály, amely a mezőgazdaság jövője szempontjából kiemelten jelentőséggel bíró nemzedékváltás – ami, ha nem, illetve nem megfelelően megy végbe, az veszélyeztetheti a magyar agrárium jövőjét – elősegítését hivatott támogatni.
 
 

Az új törvény lehetőséget biztosít a gazdaság egységben történő átadására, vagyis arra, hogy a gazdasághoz kapcsolódó összes elem (a föld, egyéb ingatlanok, ingó dolgok, vagyon értékű jogok, társasági részesedések) átruházható legyen egyetlen, a gazdaságot átadni és átvenni kívánó fél között létrejött, úgynevezett gazdaságátadási szerződéssel – olvasható a NAK oldalán. A törvény értelmében gazdaságátadási szerződés a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadása vonatkozásában köthető.

A törvény alapján gazdaságátadó lehet:

 • az öregségi nyugdíj korhatárt elért vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 5 éven belül elérő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki legalább 10 éve saját nevében és saját kockázatára folytat mező- erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet és ebből igazoltan árbevétele származott, vagy
 • a gazdaságátadási szerződésben meghatározott mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld területe több mint háromnegyedének a földhasználati nyilvántartásba legalább 3 éve bejegyzett földhasználója, erdőgazdálkodói nyilvántartásba legalább 3 éve bejegyzett erdőgazdálkodója vagy az akként bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa.

Gazdaságátvevő lehet: az a gazdaságátadónál legalább tíz évvel fiatalabb, az 50. életévét be nem töltött – a benyújtott törvényjavaslathoz képest ezen a ponton jelentős változtatás történt, tekintettel arra, hogy a javaslatban még 60 életév szerepelt – mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó lehet, aki az átvenni kívánt gazdaság működtetésére a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel és aki

 • a gazdaságátadóval a családi gazdaságokról szóló törvényben meghatározott hozzátartozói láncolatban áll, vagy
 • a gazdaságátadóval legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.

A gazdaságátadási szerződés megvalósulhat a gazdaság tulajdonjogának átruházásával (gazdaságátadási adásvételi szerződés), a gazdaság tulajdonjogának ingyenes átruházásával (gazdaságátadási ajándékozási szerződés), tartási kötelezettséget megalapozó formában (gazdaságátadási tartási szerződés), vagy életjáradék fizetését megalapozó formában (gazdaságátadási életjáradéki szerződés). Az átadás gördülékenyebbé tétele érdekében, a Törvény lehetővé tesz egy megállapodáson nyugvó átmeneti együttműködési időszak megteremtésének a lehetőségét, amelynek célja, hogy a gazdaságátadó még az átadást megelőzően bevonásra kerülhet a gazdaság működtetésébe. A törvény szövege itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben