Módosult a törvény: hatalmas változások jöhetnek a magyar földpiacon

Módosult a törvény: hatalmas változások jöhetnek a magyar földpiacon

agrarszektor.hu
Már elérhetőek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján a helyben szokásos forgalmi értékek, amiket a föld adásvételi szerződések értékelésekor a helyi földbizottságoknak alapul kell venniük. A földforgalmi törvény május 1-jén életbe lépett változása szerint alapos indok nélkül csak meghatározott mértékben lehet eltérni ettől a vételár megállapításánál.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A földforgalmi törvény 2023. május 1-től hatályba lépett módosítását követően a földeknek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg - erdőnek nem minősülő föld esetén - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10%-ot meghaladó mértékben - írja közleményében a kamara. A most életbe lépett szabályozás értelmében a szerződéskötést megelőző naptári évben kialakult (azaz 2023-ban a 2022-es értékek) helyben szokásos átlagos forgalmi értéket kell alapul venni. Ez a módszertan az idáig alkalmazott, a földterület indexállással meghatározott, 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képesség számítására alapozót váltja fel. A helyben szokásos átlagos forgalmi értékre vonatkozó adatok - az Agrárminisztérium által jóváhagyott módszertan szerint kalkulálva - már elérhetőek a NAK honlapján. A honlapon fellelhető keresőbe a települést és a művelési ágat szükséges megadni, ezt követően mind hektárra, mind aranykoronára lebontva megjelenik a helyben szokásos forgalmi érték.

A kamara által közzétett adatoktól maximum 10%-kal való eltérés minősül arányosnak, azonban a jogszabály szerint továbbra is el lehet térni az átlagos vételártól. Ám ilyen esetben a szerződésben kell igazolni annak okát (például a föld művelhetőség szempontjából kedvező alakját, fekvését, elhelyezkedését, megközelíthetőségét, kedvező domborzati és lejtésviszonyait, vízjárási rendezettségét, jó kultúrállapotát, öntözhetőségét stb.).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?