Agrártörvények módosulnak Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

Agrártörvények módosulnak Magyarországon: ezt jó, ha tudják a gazdák

agrarszektor.hu
Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, ami jelenleg még kihirdetésre vár. Több változás is történt, amikre jobb odafigyelni. Mutatjuk, melyek ezek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A módosítások 23 agrártárgyú törvényt érintenek, többek között a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényt (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) és az azzal összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban. Fétv.), de a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvényben (a továbbiakban: Tfvt.) szabályozott ún. időleges más célú hasznosítás is módosul. Módosul az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény is: illetékmentes lesz a gazdaságátadási szerződéssel történő termőföld, tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló stb.) valamint ingóságok (ideértve a gépjárművet és a pótkocsit is) tulajdonjogának megszerzése - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A végintézkedéssel - tipikusan és leggyakrabban végrendelettel - történő földtulajdon szerzéskor is változás várható. Új szabály, hogy a nem szerzőképes örökös megörökli a földet, azaz tulajdonos lesz, de 1 éven belül el kell hárítania a tulajdonszerzési akadályt. A törvény - főszabály szerint - a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, de például az ingatlanügyi hatóságnak csak 2024. július 1-étől kell nyilvántartást vezetnie az általa kiadott, időleges más célú hasznosítást engedélyező határozatokról azok nyomon követése céljából. A Földforgalmi tv. és a Fétv. módosításai 2024. július 1-től hatályosak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?