2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Nem kapott támogatást? - Választások előtt jön a könnyítés

Uniós tízmilliárdokat tart fogva a magyar bürokrácia.
 
 

Nem kell feltétlenül földhivatali földhasználati lapot benyújtaniuk mostantól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a gazdálkodóknak, hogy igazolják jogszerű földhasználatukat az uniós közvetlen agrártámogatások igénybevételéhez. Ehhez ezután más okiratokat – így például haszonbérleti szerződést vagy tulajdoni lapot – is bemutathatnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főként azért könnyített a szabályozáson, mert az őszi agrártámogatási MVH-botrány kapcsán kiderült, hogy sok gazda a földhivatali nyilvántartások hiányosságai miatt, önhibáján kívül nem kaphatta meg időben jogszerűen járó területalapú támogatásait (SAPS). Több mint 20 ezren még ma is csaknem 30 milliárd forintra várnak, de a tárca ígéretei szerint márciusban már hozzájuthatnak pénzükhöz.

Az idevonatkozó rendeletek közelmúltbeli módosításával lehetővé vált, hogy a gazdálkodók ne csak földhivatali földhasználati lappal igazolhassák jogszerű földhasználatukat. A földhasználatot azért kell bemutatni, mert ez előfeltétele az európai uniós közvetlen támogatások igénybevételének, amelyek közé a legnagyobb részarányt képviselő SAPS-források is tartoznak.

A kifizető ügynökségként működő MVH hétfőn juttatja el minden érintett gazdához azt a segédanyagot, amelyben részletes tájékoztatást nyújt az új szabályról. Eszerint február 18-tól a földtulajdonosok vagy földhasználók egyéb okiratokat – például tulajdoni lapot, haszonbérleti szerződést – is bemutathatnak. A rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet.

A mostani intézkedés összefüggésben áll a tavaly ősszel kirobbant agrártámogatási botránnyal, amely arról szólt, hogy egyesek „belső közreműködéssel” megpróbáltak illegálisan lehívni uniós SAPS-támogatásokat az MVH-tól. Ennek nyomán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter októberben valamennyi támogatási igénylés tételes MVH-ellenőrzését rendelte el az egyébként szokásos, kiutalások előtti vizsgálatokon felül.

 

Az MVH minden olyan esetben visszatartotta a kifizetéseket, amikor a gazdálkodók a jogszerű földhasználatot nem tudták igazolni földhasználati lapokkal. Sok esetben azonban a termelők a dokumentumokat azért nem mutathatták be, mert a földhivatali földhasználati nyilvántartási rendszer nem volt naprakész. Az MVH viszont csak a földhasználati lapok alapján volt hajlandó fizetni, ezért a november 30-i határidőig több ezer, magát vétlennek tartó termelőnek nem utalta ki a tavalyi uniós SAPS 50 százalékos előlegét, holott korábban éppen Magyarország (is) kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy az előrehozott összeget október 15-től folyósíthassa a jogosultaknak.

Információink szerint ugyanakkor mára az is kiderült, hogy egyes gazdálkodók a földhivatalokhoz egyáltalán nem is jelentették be fölhasználatukat, így a földhasználati nyilvántartásban sem szerepelhettek. Ezért földhasználati lapot sem tudtak felmutatni, miközben földjeiket elvileg jogszerűen művelték. Nekik a mostani rendeletmódosítás lehetőséget nyújt arra, hogy az MVH-nál földhivatali földhasználati lapok nélkül is gyorsan igazolhassák jogszerű földhasználatukat. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy a földhivataloknál ne kellene pótolniuk elmulasztott földhasználati bejelentésüket, mert erre minden földművelőt törvényi előírás kötelez).

Valamennyi becsületes magyar gazdálkodó tudja igazolni földhasználatát valamilyen okirattal – szögezte le mindenesetre mostani közleményében a VM, majd úgy fogalmazott: "természetesen ez jár némi kényelmetlenséggel, de mindenki számára megnyugtató lehet, hogy csak az arra ténylegesen jogosultak jutnak hozzá a támogatásokhoz és minden olyan gazdálkodó, aki teljesíti földhasználatának igazolását, márciusban hozzájut a SAPS támogatásához, illetve az MVH megkezdheti a SAPS-ra épülő több tízmilliárd forint értékű, állattenyésztést, munkaigényes ágazatokat érintő támogatások kifizetését". Eszerint a tárca a legtöbb lehetséges esetben még az áprilisra kitűzött országgyűlési választások előtt le akarja zárni a SAPS-pénzek tavaly megkezdett kiutalását.

 

Tavaly az egységes területalapú támogatásra több mint 177 ezer ügyfél nyújtott be kérelmet, akik több mint 5 millió hektárra igényeltek támogatást, amely egymilliónál több bejelentett parcellának felelt meg. Az idén február 18-ig - a SAPS előleg és részfizetést is figyelembe véve - 177 ezer ügyfélből 170 070-nek fizettek.

Közülük 153 071 igénylése problémamentes volt, ők 312,7 milliárd forintot kaptak, és ez a teljes kifizetés mintegy 92 százalékát tette ki.  A VM tájékoztatása szerint jelenleg 16 999 olyan ügyfél van, aki bár kapott kifizetést, de bizonyos területeinél a földhasználatot alátámasztó vizsgálat lefolytatására még szükség van, így e földek esetében a kiutalásokra várniuk kell. Az MVH további 3810 olyan ügyfelet tart nyilván, aki nem kapott részfizetést, és a kifizetéshez esetükben szintén földhasználati vizsgálatra van szükség. Emellett 3575 azon ügyfelek száma, akik jogosulatlan igénylőknek minősülnek és egyéb eljárás alatt állnak, így ők nem jogosultak a kifizetésre – közölte a VM.

A tárca adatai azt mutatják, hogy még több mint 20 ezer gazdálkodó vár valamekkora összegű SAPS-támogatásra. Korábbi nyilatkozatok szerint a termelők az elmúlt év után összesen mintegy 340 milliárd forintnyi SAPS-pénzre tarthatnak igényt, így az MVH-nak - figyelembe véve a 312,7 milliárdos eddig kiutalást - még csaknem 30 milliárdot kell kifizetnie.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben