2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Föld

Nem lesz elővásárlási joguk a mostani haszonbérlőknek

föld | gazda | fm
A gazdák termőföldhöz jutásáról szóló javaslatról jelenleg is egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) – jelentette ki Nagy István, a tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek. A minisztérium társadalmi ellenállás nélkül szeretné támogatni az elképzelést, mivel a tárca szerint a gazdák földtulajdonlása gazdasági szempontból is fontos lenne.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A gazdák földhöz juttatását megcélzó javaslatról egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériumban. Nagy István szerint a minisztérium társadalmi ellenállás nélkül szeretne megoldást találni a problémára és szeretnék, ha az emberek megértenék: a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van – írja az MTI.

Az államtitkár szerint, a gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje – emelte ki.

Nagy István úgy véli jelenleg többen is rémhíreket terjesztenek az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy a jelenleg bérelt földeket automatikusan megkapják. Ez egyáltalán nincs így, ahhoz, hogy ezt a programot szabályszerűen lehessen lebonyolítani, az eladandó területekre licitálni kell – jegyezte meg.

Az államtitkár szerint igen fontos, hogy a tárca a vásárlás mögé olyan banki konstrukciót tudjon nyújtani, amelyet bárki igénybe vehet és mindenki számára egyenlő esélyt biztosít a földvásárláshoz. A konstrukció a tervek szerint hosszabb távon is a gazdálkodók rendelkezésére állna annak érdekében, hogy egészséges földpiac alakulhasson ki - tette hozzá.

föld | gazda | fm

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu