2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Föld

Őstermelők, figyelem: teljesen átalakul jövőre a nyilvántartási rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel az őstermelők figyelmét, hogy a családi gazdaságokról szóló 2020. CXXIII. törvény alapján 2021. január 1-től az őstermelői kedvezményes adózásra nem az értékesítési betétlap kiváltása fogja feljogosítani az őstermelőt, hanem az, hogy szerepel az őstermelői nyilvántartásban.
 
 

Az értékesítési betétlap érvényesítő funkciója az őstermelői igazolvány kivezetésével megszűnik, írta meg a NAK. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet naplófőkönyv, pénztárkönyv, bevételi és költségnyilvántartás, bevételi nyilvántartás, vagy erre a célra az értékesítési betétlapot is megtarthatja a gazdálkodó. A betétlapot tehát a bevételeik vezetésére az őstermelők a jövőben is választhatják bonyolultabb bevételi nyilvántartás vezetése helyett, amennyiben bevételi nyilvántartás vezetésére lennének jogosultak (pl.: nem a tételes költségelszámolás szabályai szerint állapítják meg az adókötelezettségüket).

Az új szabályozás révén az értékesítési betétlap várhatóan megújul. Amennyiben az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja bevételeit nyilvántartani, úgy azt várhatóan 2021. január közepétől tudja letölteni a Nemzeti Élelmiszerlánc illetve a NAK honlapjáról, továbbá a megszokott módon, a falugazdászoktól is kérheti az értékesítési betétlap kinyomtatását.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu