2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Föld

Százezres bírságot is kaphat, aki megfeledkezik erről a határidőről

A 2020-as naptári évre vonatkozóan 2021. január 1-től már teljesíthető a nitrát-adatszolgáltatás 2021. március 31-ig.
 
 

A nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatóknak, valamint az ország egész területén – a területi érzékenységtől függetlenül – minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben tart állatot (lásd lentebb), az aktuális naptári évre vonatkozóan (január 1. - december 31.) adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a gazdálkodási naplóban, vagy annak adattartalmával megegyező egyéb nyilvántartásban. A gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján kell az előző évi, azaz a 2020-as naptári évre vonatkozóan adatot szolgáltatni a fenti tevékenységet végzőknek 2021. január 1. és 2021. március 31. között, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton lehet teljesíteni. A nyomtatvány ezen a linken érhető el. Az adatszolgáltatás minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek, azaz a „0” adatszolgáltatás is szükséges. Fontos, hogy műtrágyázás esetén adott területre vonatkozóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan, a növény igényének és a talaj ellátottságának megfelelően meghatározott hatóanyagok juttathatók ki az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Csak szervestrágya használata esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben ügyelni kell arra, hogy a szervestrágyával, szervesanyaggal kijuttatott összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Ebben iránymutatást ad a rendelet melléklete, valamint talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély, vagy a végzés tartalmazza.)

Az adatlap benyújtásához szükséges az ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási száma, adóazonosító jele, vagy adószáma, KSH azonosítója, és amennyiben releváns, azaz állattartó teleppel rendelkezik a gazdálkodó úgy a KÜJ (környezetvédelmi ügyfél jel) és a KTJ (környezetvédelmi területi jel) azonosítók. Amennyiben az ügyfél átad vagy átvesz szervestrágyát, úgy tudni kell az átadó vagy átvevő ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási számát is.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát-adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke a mulasztás, illetve az előírások megszegésének mértékétől függően 10 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedhet. Egy adott terület nitrátérzékenységéről a 2020. évi egységes kérelemből vagy ezen az oldalon a terület blokkjának tulajdonságai alapján lehet tájékozódni.

Magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám: a vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja. Az 50/2008. FVM rendelet szerint:

Kérődzők, lófélék esetében

 • Két évnél idősebb bika, tehén és más szarvasmarhafélék, hat hónapnál idősebb lófélék 1,0 ÁE
 • Szarvasmarhafélék hat hónapos kortól két éves korig 0,6 ÁE
 • Hat hónapnál fiatalabb szarvasmarhafélék 0,4 ÁE
 • Szamár, öszvér 0,6 ÁE
 • Juh 0,15 ÁE
 • Kecske 0,15 ÁE

Sertésfélék

 • Tenyészkoca >50 kg 0,5 ÁE
 • Egyéb sertés 0,3 ÁE

Baromfifélék

 • Tojótyúk 0,014 ÁE
 • Egyéb baromfi 0,03 ÁE

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó