Szibéria meggyulladt a hőségben

agrarszektor.hu
Hőmérsékleti csúcsot dönthet a szibériai időjárás ezen a hétvégén a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint. Az űrből is jól látható erdőtüzek komolyan aggasztják a tudósokat. Nem csak a hő, az égéstermékek is károsan befolyásolják a jégtakaró stabilitását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szibériára a sarkköri erdők nagy kiterjedése jellemző, ahogy Kanadára, Skandináviára, Alaszkára is. Az itt megfigyelt tűzesetek minden jel szerint összefüggésben vannak az egyre gyakoribb hőhullámokkal, azaz a klímaváltozással. Két hónapon belül másodszor gyulladt ki a szibériai tajga Északkelet-Oroszországban. Az utolsó tűzvész nyomai még mindig látszanak az űrből nézve is, mivel kétezer kilométer szélességben gomolyog a füst.

Erdőtűz Szibériában

Szibériában már nem számítanak ritkaságnak a késő tavaszi, kora nyári tajgatüzek, amit most a tartós meleg és szárazság is támogat. A hőmérsékleti értékek Északkelet-Oroszország nagy részén a sokévi átlag fölött vannak.  Zack Labe, aki a Kaliforniai Egyetemen tanulmányozza a régió időjárását, úgy véli, a szibériai hőmérséklet a napokban akár 22 Celsius-fokkal is meghaladhatja a normális értékeket:elérheti a 32-35 fokot is!

Ez tényleg elképesztő, ennyire északon talán még sosem figyeltek meg ilyen magas hőmérsékleti értékeket

  - állítja blogjában Nick Humphrey meteorológus, viharkutató. Zack Labe abban bízik, hogy a leggyakrabban használt időjárási modell (GFS) túlbecsülte a Jeges-tengert érő napsugárzás időtartamát. Az azonban tény, hogy a tüzek melege és a gomolygó füst kockázatot jelentenek a tengert borító jégtakaróra. A mostani eset a Laptyev-tengert érinti, amelynek jégsapkájában máris egy növekedő luk keletkezett.

Olvadó Grönland

Nemcsak a hőhatás jelent veszély a fagytakaróra. A füst és a korom fekete részecskéi leüledepnek a fehér jégfelszínre, így annak fényvisszaverő képessége (albedója) megváltozik. Ígytöbb napsugárzást lesznek képesek elnyelni, ami tovább fokozza az olvadásukat.  A jelenség számlájára írják a kutatók a valaha észlelt legnagyobb jégolvadást Grönlandon, amit a 2012-ben kirtört szibériai tüzek indítottak el. Hatásukra a grönlandi jégtakaró 97 százaléka olvadt el azon a nyáron.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58