2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Föld

Viharos földügyek: nem adnak el védett területeket

Védett természeti területeket nem adnak el az állami földek most megkezdett értékesítésekor – nyomatékosította a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Úgynevezett Natura 2000-es területek viszont lehetnek az eladásra kijelölt állami földek között.
 
 

Nem értékesít védett természeti területeket, de Natura 2000-es földeket eladhat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) – közölte az FM. A Natura 2000 olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a természetes élőhelytípusok, illetve vadon élő állat- és növényfajok védelmével igyekszik megőrizni a biológiai sokféleséget, illetve fenntartani vagy helyreállítani a megfelelő természetvédelmi helyzetet.

Magyarország területének 21 százaléka, csaknem 2 millió hektár Natura 2000-es területnek minősül, és az ilyen földek jelentős része magántulajdonban áll. Az állami tulajdonú nem védett, de Natura 2000-es területek pedig a természetvédelemért felelős miniszter előzetes egyetértésével értékesíthetők.

A Natura 2000 hálózatba tartozó ingatlanok eladása folyamatos, csak az idén mintegy 1200 alkalommal ilyen állami föld eladásához vagy cseréjéhez járult hozzá a földművelésügyi miniszter – tette hozzá a minisztérium. Ezek jellemzően egy hektár alatti ingatlanok voltak.

A tulajdonjog megváltozása nem érinti a Natura2000 hálózatba tartozás tényét és a vonatkozó kezelési előírásokat. Így ugyanúgy kell gazdálkodni ezeken a földeken az állami területek magántulajdonba kerülése után is – szögezte le a tárca.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu