Ősztől lehet legálisan használni a drónokat

Ősszel léphet életbe a drónok kereskedelmi - pl. mezőgazdasági - használatát lehetővé tevő szabályozás.

A mezőgazdaságban nem új keletűek a légi járművek, hiszen pl. permetezési céllal régóta használnak repülőgépeket és helikoptereket is. Ezeket rendre lajstromozott, bejegyzett gépek, amiket szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóták vezetnek, amik a bérleti díjaikban is meglátszanak. A drónók megjelenésével, elterjedésével - és egyre alacsonyabb árával - azonban sokak előtt megnyílt a lehetőség, hogy bizonyos tevékenységeket a levegőből végezzenek. Csakhogy ennek a szabályozása még nem teljesen kiforrott sem Magyarországon, sem máshol a világon. De nem sokáig, csak 2016 őszéig kell várni!

Mint az életben oly sokszor, most is a versenysport kellett ahhoz, hogy egy sokáig mostohaként kezelt szegmens, terület szabályozása megkezdődjön, felgyorsuljon. Április elején Velencén lesz az első FPV (First Person View - Első szám, első személy nézőpontú), de minden szempontból legális drónverseny Magyarországon, és ennek apropóján találkozott az agrászektor.hu a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettesével, Farkas Andrással, aki nem mellesleg a Légügyi Hivatal vezetője is egy személyben. Tőle származnak azok az információk, amik szerint az ősz folyamán várható a magyarországi drónhasználat szabályozásának megszületése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együtt - és szakmai szervezeteket is bevonva - egy olyan szabályozás megalkotásán dolgoznak, ami a lehető legegyszerűbbé - kezdetben gyors engedélyezési, a későbbiekben bejelentési eljárással - teszi a drónok használatát.

A mezőgazdasági felhasználáshoz is szükség lesz felelősségbiztosítás megkötésére - melynek ajánlatain a biztosító társaságok már dolgoznak -, de ezen és az online felületen történő engedélykérésen/bejelentésen kívül más akadálya nem lesz a terület megfigyelésének, talajszondák adatainak légi begyűjtésének, az állatállomány megszámlálásának, stb.

Elmondása szerint az engedély megadásra is rövid, a tervek szerint egy napos határidővel reagál majd a hivatal, ami a drónok hírügynökségi, illetve médiában történő ad-hoc használatához sok, de pl. mezőgazdasági feladatok ellátáshoz már kellően rövid.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?