2023. szeptember 23. szombat Tekla
Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

Mindent látó növényfigyelőt fejlesztettek a hollandok: ez sokat segíthet a gazdáknak

A BASF Digital Farming GmbH a VanderSat vállalattal együttműködve biztosít a gazdáknak hozzáférést a felhőmentes, méretezhető, biomassza-felvételekhez. Az új szolgáltatást igénybe vevők naponta megbízható, nagyon pontos és a felhők által nem kitakart növényzeti képeket kapnak, amivel folyamatosan figyelemmel kísérhetik a növényeik fejlődését.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Kereskedelmi együttműködési megállapodást írt alá a BASF Digital Farming GmbH és a VanderSat, aminek értelmében az utóbbi Felhőmentes Biomassza ("Cloud-free Biomass") termékét integrálják a BASF Digital Farming xarvio Field Manager megoldásával - írta meg a Future Farming. A vállalatok szerint ha a gazdák gyorsabban juthatnak hozzá a jó minőségű, felhőmentes növényzeti felvételekhez, az lehetővé teszi a növényeik folyamatos megfigyelését, ezáltal pedig könnyebben és hatékonyabban hozhatnak megfelelő döntéseket.

A Felhőmentes Biomassza nagy térbeli felbontású (10x10 méteres) képeket készít, és ezzel egyetlen, következetes mutatóval demonstrálja a növényzet állapotát. A gazdáknak így lehetőségük nyílik arra, hogy összehasonlítsák több tábla termőképességét is egy nagyobb területen, vagy a különböző vegetációs időszakokban.

A VanderSat Felhőmentes Biomasszája három különböző műholdas terméket integrálva a vállalat visszakeresési módszerét használja a passzív mikrohullámú technológiához, az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1 műholdjának aktív mikrohullámú képalkotásával és a Sentinel-2 műhold optikai képeivel együtt. A VanderSat ezután a távérzékelés terén szerzett tapasztalatait felhasználva értelmezi ezeket az adatokat, hogy megbízható, napi mérést nyújtson a növények biomasszájához.

Európa, Észak- és Latin-Amerika bizonyos területein a felhőtakaró miatt komoly nehézségekbe ütközik a használható növényzeti-műholdképek készítése. Néha több hétnek is el kell telnie, mire egyetlen tiszta felvételt el lehet készíteni, ami ekkorra gyakran elavultnak is számít, hiszen a növények állapota addigra már többször is megváltozhatott. A VanderSat szolgáltatása viszont képes minden nap új, releváns képeket készíteni. A Felhőmentes Biomassza a növények fotoszintetikus aktivitását műholdak segítségével megmutató - és a felhős napokon felmérhetetlen - normalizált vegetációs index (Normalized Difference Vegetation Index - NDVI) helyett a növényzet biofizikai paramétereit és víztartalmát is méri, hogy folyamatosan és pontosan kiszámítsa a növények növekedésének minden szakaszát a növénytermesztés időtartama alatt.

A Felhőmentes Biomassza várhatóan 2021 márciusa végén lesz integrálva a xarvio Field Manager szolgáltatásba, és először Észak- és Latin-Amerikában lesz igénybe vehető. Az év során más régiókban is elérhetővé válik a szolgáltatás. A BASF Digital Farming Solutions GmbH és a VanderSat közötti kereskedelmi megállapodás jelenleg Kanadát, az Egyesült Államokat, Brazíliát, Argentínát, Németországot és Ukrajnát fedi le.

(Címlapkép forrása: ESA/ATG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?