Súlyos szabálytalanságokat találtak a hazai permetezőgép felülvizsgáló állomásokon

Súlyos szabálytalanságokat találtak a hazai permetezőgép felülvizsgáló állomásokon

agrarszektor.hu
A használatban lévő növényvédő gépek időszakos műszaki felülvizsgálata 2019 júliusától kötelező. Az elmúlt több mint két év tapasztalatai tükrében és a termelői visszajelzések alapján a Nébih 2021 májusában megkezdte a felülvizsgáló állomások tevékenységének célzott ellenőrzését. Az ellenőrzés arra irányult, hogy a felülvizsgáló állomások a vonatkozó jogszabályban és az abban hivatkozott szabványokban leírtak szerint végzik-e a tevékenységüket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nébih munkatársai tizenkilenc felülvizsgáló állomás helyszíni ellenőrzését végezték el a május közepétől november közepéig tartó időszakban - írja a hatóság. Elsősorban olyan állomások ellenőrzése valósult meg, amelyek korábban több mint 300 db permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el, valamint termelői visszajelzések alapján visszásságok merülhettek fel a tevékenységükkel kapcsolatosan

Ezek közül öt állomás esetében nem volt további teendője a hatóságnak, mert mindent rendben talált, tizenhárom állomás esetében viszont intézkedésre volt szükség. Egy állomás ellenőrzési eredményeinek és tapasztalatainak értékelése és elemzése pedig még folyamatban van. Négy felülvizsgáló állomás esetében olyan súlyos hibák, hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt - növényvédelmi bírság kiszabása mellett - az érintetteket törölték a felülvizsgálatra jogosultak nyilvántartásából. Ezek az állomások a jövőben nem folytathatják tevékenységüket. További hét felülvizsgáló állomásra szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih, emellett az érintett állomásokat kötelezte a feltárt hibák, illetve hiányosságok javítására, illetve pótlására. A tizenegy felülvizsgáló állomás vonatkozásában összesen 12.315.000 forint összegű növényvédelmi bíráság kiszabására került sor. Két esetben bírság kiszabására nem volt szükség, de az ellenőrzések keretében rögzített, kisebb jelentőségű hibákat, illetve hiányosságokat ki kell javítaniuk, illetve pótolniuk kell az érintett állomásoknak. A legsúlyosabb kihágás az érdemi felülvizsgálat nélkül történt tanúsítvány és igazoló matrica kiadás volt.

Gyakran előfordult, hogy az ellenőrzött állomások nem, vagy csak részben tettek eleget adminisztrációs kötelezettségeiknek (pl.: a felülvizsgálatok időpontjának és helyszínének idejében történő és pontos megadása, a gépre vonatkozó azonosító és további adatok teljes körű rögzítése a hatóság rendszerében). Szintén gyakori hiányosságnak minősíthető, hogy a vonatkozó rendelet által hivatkozott szabványok, valamint a szabványokban meghatározott vizsgáló berendezések, illetve mérőeszközök egy része, vagy éppen kármentő eszköz nem állt rendelkezésre, továbbá a meglévő eszközök közül nem mindegyik volt kalibrált. Egyes, a felülvizsgált gépekre vonatkozó paraméterek - így például a gépre szerelt manométer pontossága, a szórókeret és a szórószerkezet kialakításához és kiviteléhez kapcsolódó jellemzők, valamint a fúvókák szórásteljesítménye - meghatározása nem a vonatkozó szabványokban leírtak szerint történt meg.

A Nébih szakemberei 2022. év során is folytatják a helyszíni ellenőrzést, amelyek megvalósulhatnak előzetes bejelentést követően telephelyen vagy előzetes bejelentés nélkül felülvizsgálati helyszínen is. Az ellenőrök tapasztalataikat a felülvizsgáló állomások részére szervezett továbbképzésen megosztják a résztvevőkkel, hogy a hibákból tanulva a legmagasabb színvonalú szolgáltatást tudják nyújtani a gazdálkodók számára, ezzel hozzájárulva a környezeti és élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentéséhez. A továbbképzésre várhatóan 2022 tavaszán kerül sor.

A Nébih ezúton is felhívja a géptulajdonos-termelők figyelmét arra, hogy a használt növényvédő gépeket a gépek tulajdonosainak rendszeres időközönként el kell vinniük műszaki felülvizsgálatra - érvényes jogosultsággal rendelkező - ellenőrző állomáshoz. A 2016-2022. közötti időszakban az ellenőrző hatóság türelmi időt biztosított a műszaki felülvizsgálatok elvégzésére, a megfelelő felkészülés elősegítése céljából. A 2022. évben ugyanakkor már eleget kell tenni az európai parlamenti és tanácsi irányelvben EU direktívában foglalt kötelezettségnek és csak azzal a permetező géppel lehet munkát végezni, amelyiken a műszaki felülvizsgálatot - pozitív eredménnyel - elvégezték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?