A gazdálkodás mélyvizén New Holland traktorok segítik át Szécsi Zoltánt

A gazdálkodás mélyvizén New Holland traktorok segítik át Szécsi Zoltánt (x)

PR
Három olimpiai bajnoki cím, ötszörös magyar bajnoki cím, ügyvezető elnöki feladatok az Egri Vízilabda Klubban. Szécsi Zoltán esetében sokan nem gondolnák, de az elmúlt években a mélyvíz nem a medence partján várt rá sportolóként, inkább saját földjein a hevesi pusztákon. A sportszakember ugyanis az első családi örökségből származó földeken belevágott a tejelő szarvasmarhatartásba és a növénytermesztésbe is. Ahogy Szécsi Zoltán fogalmaz, ennél az új kezdetnél is voltak leküzdendő holtpontok és kudarcok az eredmények előtt, de fontos könnyebbség, hogy „a kékkel” legalább a gépesítés terén vége a kísérletezésnek

Gazdaszemmel arról kérdeztük, miért döntött a New Holland mezőgazdasági gépek mellett, és miként vizsgáznak nála új T5 és T7 New Holland traktorai.

A New Holland traktorok megbízhatósága érték egy induló gazdaságban

Kötött, szikes talajokat termőre fordítani, jó agrotechnikával művelni még gyakorlott gazdáknak is kemény feladat, hát még azoknak, akiket teljesen más területről csak a szív húz a gazdálkodás felé. Szécsi Zoltán elismeri, voltak náluk is tévedések, hibák és csalódások az úton, de nem akart elengedni egy családi örökséget. Az egymás után megtett lépések és az első sikerek után úgy érzi, nem is bánta meg.

„2012 ősze óta gazdálkodunk Kömlő térségében, az első két évben mindent bérmunkával oldottunk meg a földeken, majd ezután 2014-ben vágtunk bele az első gépvásárlásokba, amikor a tejelő szarvasmarhatartásba is belekezdtünk. Jellemzően nagyon kötött talajaink vannak, amit próbálunk lazítani, javítani, amihez kiváló a saját istállótrágyánk. Ebből egy évben 400-600 tonnát szoktunk kitenni a földekre 1-2 kamion mészkőliszt társaságában. Nem vagyok született gazdálkodó, így nem fogom azt mondani, hogy ez sikertörténet az első pillanattól. Nyilván voltak holtpontok, amikor a valóság nem találkozott az álmokkal. Például mielőtt a talajok tudatos javításába és ehhez a forgatás nélküli művelésbe belevágtunk volna, akadt, hogy egy esős ősszel úgy döntöttem, felszántom a sziket. Száraz tavasz következett, amivel annyit sikerült elérni, hogy a nehéz munkával létrehozott humuszréteg a barázda mélyén állt a vízben, míg a felülre került szikes részen szinte szikrát vetettek a munkagépek. Azonban az ember tanul a hibákból. Vettünk egy 7 késes dupla tüskéshengeres lazítót, és ma már tudjuk, hogy szellőztessük úgy a talajokat, hogy az a talajéletnek és a talaj nedvességtartalmának is jó legyen.”

A gazdálkodásban eleinte a gépválasztást is a próba-szerencse elve követte, de Szécsi Zoltán kiemeli, itt is hamarosan megértette, önmagában nem elég, ha csak a traktor megbízható, a márkaháttér legalább ilyen lényeges.

„Bár eleinte jónak tűntek, az első gépek, amikkel tanulni kezdtem a gazdálkodást és a gépészetet, nem bizonyultak olyan tartósnak, mint ahogy szerettem volna. Műszaki megoldások terén volt, hogy elmaradtak a várakozástól, de a fő gondot a szervizháttér lassúsága jelentette. Itt is tudatosan léptünk tovább, megnéztük, hogy a gazdálkodók körében keresett nagy márkák közül Kömlő térségében kinek van szervizháttere, milyenek a tapasztalatok, összehasonlítottuk a gépek tudását és az ahhoz társuló árakat. Mi azt láttuk, hogy a New Hollandnál kiváló áron jó gépet kapunk, kifogástalan háttérrel. Két erőgépet vásároltunk, az egyiket az állattartó telepeknek, a másikat a precíziós gazdálkodáshoz kiírt pályázati forrásokkal. Az eddigiekből az látszik, hogy a New Holland T5 és T7-es traktorokkal nagyot tudtuk előre lépni. A minőségük és tudásuk adott, nagyon tetszik bennük, hogy súlyban, teljesítményben pontosan azt érzed munka közben a talajon, amit ráírtak az oldalukra. Eger és Kömlő között félúton találom meg az AGROTEC Magyarország telephelyét Füzesabonyban, bármilyen alkatrészre szükségem van, kikészítik, csak beugrom érte. Bármilyen probléma adódna a jövőben – amire eddig szerencsére nem volt példa –, tudom, kikre, hol és hogyan számíthatok. A jövő évet idén már úgy várjuk, hogy minden munkát pont úgy tudtunk elvégezni, ahogyan kell. Fontos ez nekem, hiszen úgy gondolom, a vízilabda mellett a gazdálkodás most már szerves része marad az életemnek.”

Univerzális New Holland T5.110 Electro Command a Szécsi birtokon: mindent tud, amire egy állattartó telepen szükség lehet

Szécsi Zoltán és felesége gazdaságában 70 körüli állatállománnyal tartanak tejelő szarvasmarhákat. A legelők mellett a zöldtakarmányigények egy részét saját lucernaföldjeik biztosítják, míg a táblákon terem még búza, árpa, repce, napraforgó és nagy ritkán kukorica közel 150 hektáron. Legyen szó kaszálásról, a bálák és takarmányok mozgatásáról, trágyázásról vagy épp növényvédelmi vagy kiszolgáló feladatokról, egy kisebb, univerzális traktornak akad kihívás a területen. Az ÁTK pályázat részeként érkezett New Holland T5.110 EC-re azonban nincs panasz.

„Bevallom, a T5.110 ElectroCommand traktorunkat a feleségem nézte ki magának a pályázat részként, de mióta megérkezett egy Blackbull JX100 homlokrakodóval szerelve, azt érzem, hogy ez az állattartás igazi klasszikus gépe. 80-100 hektáron kaszálunk, rendsodrunk, bálázunk és bálát mozgatunk a segítségével, de alapvetően mindenes gép, ha kell, akkor pótkocsit húz, ha kell, növényvédelmi kezeléseket végez. Amit egyből észrevettünk, hogy mennyire ideális a gép a homlokrakodóval végzett munkákhoz, sokkal jobban viselkedik, jobb a támadási pontja ezzel a felszereltséggel.”

·        Mi teszi kiemelkedővé a New Holland T5 EC traktorokat a kompakt erőgépek között?

A New Holland T5 EC traktorcsaládot úgy alkották meg, hogy egyesítsék magukban a nagytraktorok kényelmét a kompakt traktorok sokoldalúságával 99-117 LE között. Kabinrugózás, rugózott első híd, légkondicionált tágas fülkebelső találkozik bennük a 16 előre- és hátrameneti fokozatot kínáló PowerShift csoportváltó tudásával, a 3 pár kihelyezett hidraulikával, 540/750/1000 fordulatú hátsó kardánnal és páratlan fordulékonysággal.

New Holland T7.165 S precíziós gazdálkodáshoz vásárolva: ahol fenntarthatóság és versenyképes gazdálkodás találkozik

4,5 méteres rövid tárcsa hidraulikus tandemhengerrel – amire tervben van egy baktériumtrágya-kijuttató egység beszerzése, egy 7 késes lazító és egy 4 méteres magágy-előkészítésre is képes precíziós vetőgép. Szécsi Zoltánéknál ehhez a munkagépparkhoz kerestek olyan megbízható nagytraktort, amiben hiánytalanul elérhetőek a precíziós gazdálkodási eszközök is. A fenntarthatóság, a kisebb műtrágyadózissal és növényvédőszerrel végrehajtható kezelések ugyanis fontos szempont a Szécsi birtokon. A frissen vásárolt New Holland T7 S mindezt kedvező ár-érték aránnyal képes teljesíteni, ez ugyanis a belépő szintű gépe a T7-es traktorcsaládnak.

A 158LE-re képes New Holland T7.165 S traktorunkkal még csak ismerkedünk, 100 üzemóránál járunk, de erőben, mozgékonyságban, teljesítményleadásban azt látjuk, hogy sikerült pontosan azt a gépet megvennünk, amit szerettünk volna. Azt a véletlen hozta, hogy végül 650-es gumiabroncsokkal érkezett, de a munkagépeinkkel végzett őszi munkák tapasztalatai után már csak annyit kérdeztem, hogy kinek kell fizetnem, hogy ez a gép pontosan így maradjon nálunk a folytatásban is. Tökéletesen bevált. A precíziós gazdálkodásba most vágunk bele a segítségével igazán, amit eddig látunk, hogy a műtrágyahasználatunk általában takarékosabb, a vetéssel egy menetben végzett kijuttatás pedig egyszerűsíti a szezon folyamán a növényvédelmet, hiszen míg a növények jól tápláltak a gyomok már kevésbé.” – fogalmazott Szécsi Zoltán.

·        Mi teszi a magyar gazdák között kiemelkedően sikeressé a T7 S traktorcsaládot?

A T7-es modellek belépő szintű tagját is kínáló T7 SWB széria 5 különböző motorteljesítményű modellel szolgálja ki a gazdálkodói igényeket 150-225 LE között. Ezeket a New Holland traktorokat a teljesítményükhöz ideális Power vagy Range Command PowerShift, illetve fokozatmentes Auto Command váltóval szerelik fel. A hosszú szervizintervallumok a kiváló motor-, emelési (8257 kg) és hidraulikateljesítmény (alapfelszereltségben 113 liter/perc) és a kedvező üzemanyag fogyasztás népszerűvé teszi a gépeket a kisebb-közepes gazdaságokban egyaránt.

Nyereséges gazdálkodáshoz tervezett megbízható mezőgazdasági gépeket keres? Válassza a New Holland traktorokat, kombájnokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től: www.agrotec.hu!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13