2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Gépek

A pályázatnak köszönhetem a tavalyi évet - interjú Pénzes Sándorné fiatal gazdával

Pénzes Sándorné 11 hektáron folytat növénytermesztést. A Fiatal Gazda pályázaton 2009-ben nyert támogatás, melyet teljes egészében gépberuházásra fordított. Bevallása szerint nagyrészt ennek köszönhető, hogy a tavalyi évet sikerült pozitív eredménnyel zárnia.
 
 

Agrárszektor.hu: Mióta folytat mezőgazdasági tevékenységet? Miért pont ebbe kezdett?

Pénzes Sándorné: Családtagjaim, mint őstermelők tevékenykednek évek óta. Tudomásomra jutott a fiatal agrárgazdáknak szóló pályázat, és mivel ebben a régióban az emberek többsége mezőgazdaságból él, így számomra is egyértelművé vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.
2009. júliusától gazdálkodok, a pályázatot is ekkor nyertem.

Agrárszektor.hu: Mit termel pontosan, és mindezt hány hektáron? Mennyi ebből a saját földterület?

Pénzes Sándorné: Kisléta külterületén van a gazdaságom, 11 hektáron kukoricát illetve triticálét, 5 hektár területen almát termesztek. Ugyan az étkezési alma piaca nem nevezhető stabilnak, távlati céljaim közé tartozik, hogy sikeres gazdálkodás esetén a földterületet megvásárlom, és hűtőház építésébe kezdek.

Agrárszektor.hu: Milyen piacon tud értékesíteni?

Pénzes Sándorné: Szemes takarmány eladásában szerencsésnek érzem magam, mivel helyben megoldható a felvásárlás, korrekt áron. Fontosabb partnereim: Pénzes Família Bt. és a Dercés Kft. Az almát is a környező településeken tudom értékesíteni.

Agrárszektor.hu: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot? Mire fordította az összeget?

Pénzes Sándorné: A pályázati pénzt 2009-ben nyertem, gépberuházásra fordítottam.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségekről?

Pénzes Sándorné: Ez volt az első pályázatom, de amennyiben lehetőségem nyílik rá a későbbiekben is tervezem. Pályázati lehetőségekről interneten, illetve a médiából szerzek tudomást.

Agrárszektor.hu: Hogyan jellemezné az előző évet, Önnek hogyan sikerült?

Pénzes Sándorné: Szerencsésnek érzem magam, hisz a tavalyi évet pozitív eredménnyel zártam, részben köszönhető ez a pályázat keretein belül vásárolt gépnek, hiszen a gépek bérlése komoly költségekkel jár.

Agrárszektor.hu: Mik a tervei a jövőben? Milyen fejlesztések vannak kilátásban?

Pénzes Sándorné: Jövőben szeretném a most még bérelt területeimet megvásárolni, és a továbbiakban saját tulajdonú földként használni. Remélem, hogy az elkövetkezendő éveket is sikerül pozitív gazdasági eredménnyel zárnom, és sikerül megvalósítani terveimet, gazdaságomat és gépparkomat bővíteni különböző földművelő eszközökkel (új vontató(k); permetező; vegyszerező gépek; stb.). Későbbi terveim között szerepel még további 2 fő alkalmazott foglalkoztatása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben