A pályázatnak köszönhetem a tavalyi évet - interjú Pénzes Sándorné fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Pénzes Sándorné 11 hektáron folytat növénytermesztést. A Fiatal Gazda pályázaton 2009-ben nyert támogatás, melyet teljes egészében gépberuházásra fordított. Bevallása szerint nagyrészt ennek köszönhető, hogy a tavalyi évet sikerült pozitív eredménnyel zárnia.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Mióta folytat mezőgazdasági tevékenységet? Miért pont ebbe kezdett?

Pénzes Sándorné: Családtagjaim, mint őstermelők tevékenykednek évek óta. Tudomásomra jutott a fiatal agrárgazdáknak szóló pályázat, és mivel ebben a régióban az emberek többsége mezőgazdaságból él, így számomra is egyértelművé vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.
2009. júliusától gazdálkodok, a pályázatot is ekkor nyertem.

Agrárszektor.hu: Mit termel pontosan, és mindezt hány hektáron? Mennyi ebből a saját földterület?

Pénzes Sándorné: Kisléta külterületén van a gazdaságom, 11 hektáron kukoricát illetve triticálét, 5 hektár területen almát termesztek. Ugyan az étkezési alma piaca nem nevezhető stabilnak, távlati céljaim közé tartozik, hogy sikeres gazdálkodás esetén a földterületet megvásárlom, és hűtőház építésébe kezdek.

Agrárszektor.hu: Milyen piacon tud értékesíteni?

Pénzes Sándorné: Szemes takarmány eladásában szerencsésnek érzem magam, mivel helyben megoldható a felvásárlás, korrekt áron. Fontosabb partnereim: Pénzes Família Bt. és a Dercés Kft. Az almát is a környező településeken tudom értékesíteni.

Agrárszektor.hu: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot? Mire fordította az összeget?

Pénzes Sándorné: A pályázati pénzt 2009-ben nyertem, gépberuházásra fordítottam.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségekről?

Pénzes Sándorné: Ez volt az első pályázatom, de amennyiben lehetőségem nyílik rá a későbbiekben is tervezem. Pályázati lehetőségekről interneten, illetve a médiából szerzek tudomást.

Agrárszektor.hu: Hogyan jellemezné az előző évet, Önnek hogyan sikerült?

Pénzes Sándorné: Szerencsésnek érzem magam, hisz a tavalyi évet pozitív eredménnyel zártam, részben köszönhető ez a pályázat keretein belül vásárolt gépnek, hiszen a gépek bérlése komoly költségekkel jár.

Agrárszektor.hu: Mik a tervei a jövőben? Milyen fejlesztések vannak kilátásban?

Pénzes Sándorné: Jövőben szeretném a most még bérelt területeimet megvásárolni, és a továbbiakban saját tulajdonú földként használni. Remélem, hogy az elkövetkezendő éveket is sikerül pozitív gazdasági eredménnyel zárnom, és sikerül megvalósítani terveimet, gazdaságomat és gépparkomat bővíteni különböző földművelő eszközökkel (új vontató(k); permetező; vegyszerező gépek; stb.). Későbbi terveim között szerepel még további 2 fő alkalmazott foglalkoztatása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02