Amikor a szántóföldek beszélni kezdenek

Amikor a szántóföldek beszélni kezdenek (x)

agrarszektor.hu
A precíziós gazdálkodás sikeréhez adatközpontú szemlélet is szükséges. A termőföldek már rengeteget tudnak mesélni saját magukról, a gazdálkodók feladata, hogy a modern szolgáltatások segítségével "meghallgassák" őket.

Ennek egyik forrását maguk a földeken dolgozó gépek jelentik. Ma már webes kezelőfelületek érhetők el és az adattárolás a számítógépekről a felhőbe került át. Az erőgépek internetkapcsolaton keresztül cserélnek adatot a központi szoftverrel. Kiváló példa erre a Trimble Ag megoldása, mely biztosítja az adatok automatikus szinkronizálását, akár számos más gyártó felhőjéből származó adatokkal is.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A gépekkel történő adatcsere azonban csak az egyenlet egy részét fedi le. Legalább ugyanennyi adattípus gyűjtésére van szükség akkor is, ha kijuttatási tervek szerint szeretnénk dolgozni. Az első gyűjtési fázis a technológia bevezetésekor, illetve azt megelőzően történik. Ilyenkor egyszerre rendelkezésünkre kell álljon több évnyi olyan adat, ami a táblán belüli zónák lehatárolásához szükséges. Itt jó alternatívát kínálnak a műholdas távérzékelésre alapozott módszerek. Kínálatunkban szerepelnek például a Trimble Power Zone és a mAXI-Hozam megoldások, melyek akár 3-15 évre visszamenőleg és akár 400 szakszerűen feldolgozott műholdfelvételre alapoznak.

Trimble Power Zone térképek a mAXI-MAP farmmenedzsment szolgáltatás felületén

A beszerzett vagy begyűjtött adatok megjelenítéséhez pedig olyan modern és átlátható szoftverek állnak rendelkezésre, mint a mAXI-MAP farmenedzsment szolgáltatás, melyben egyszerű kezelőfelületet segítségével a gazdálkodó maga is el tudja készíteni a kijuttatási terveit. A szoftverben a korábban beszerzett adatok segítségével automatikusan készíthetők el a térképek, akár táblacsoportokra is.

Az adatgyűjtés második fázisa során már a működő rendszert üzemeltetjük. Ilyenkor adatokból képet kapunk arról, hogy a terveket hogyan sikerült végrehajtani. Kiegészítő műholdas adatgyűjtésből származó adatok alapján pedig követni tudjuk a talaj hőmérsékletének és nedvességtartalmának alakulását és vegetációs aktivitási-index térképeken a növényállomány fejlődését és vízellátottságát rögzíthetjük. Meteorológiai állomások kihelyezésével lokálisan tovább pontosíthatóak a műholdas mérések.

Az agrárdigitalizáció nem kis feladat. De a korszerű technológiára és átgondolt fejlesztésre épülő megoldások azonban lehetővé teszik, hogy ehhez ma már számtalan hasznos adat álljon rendelkezésre, minden földterületről. Érdemes élni ezzel, például az AXIÁL Kft. Vantage precíziós gazdálkodási portfolióján keresztül.


(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?