2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Gépek

Végre a gépek is értik egymást! - Indul az adatfelhők kommunikációja

A traktorok fedélzeti elektronikája által gyűjtött adatokat az egyes gyártók adatfelhős tárolóiba juttatják, amelyhez a saját csatornáin keresztül a traktor üzemeltetője, a szervize és a gyártója férhet hozzá. Az adatfelhők közötti átjárhatóság (adattranszfer) eddig nem volt megoldható, ami gondot okozott a több traktor- és erőgépmárkát üzemeltető bérvállalkozók és gazdaságok számára. Most úgy tűnik, megszületett a megoldás. A következő lépés pedig az adatok hatékony kezelése lesz.
 
 

A DKE Data GmbH nonprofit vállalkozás és a 365 FarmNet startup vállalkozás programokat dolgozott ki a Claas és a John Deere adatfelhőbázisaira, amelyet a tavalyi Agritechnica 2019 kiállításon innovációs díjjal is elismertek - írja az eilbote-online.com.  A rendszerüket a mezőgazdasági erőgépek fedélzeti elektronikájának (terminálok, monitorok, ISOBUS rendszerek stb.) szabványosításával, minősítésével és adatbiztonságával foglalkozó, német AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) is jóváhagyta, és megkapta az EFDI protokoll szerinti minősítést.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Rövid időn belül csatlakozott a Claas Telematics és John Deere Operations Center (My John Deere ) rendszeréhez a CNHi három márkája is, a Case IH a AFS Connect, a New Holland a My PLM Connect és a Steyr az S-Tech Connect rendszerével.

Az öt márka erőgépének adatfelhőben rögzített adatai az egyes márkák felhőiben külön-külön és a 365 FarmNet web portálon (Agrirouter) keresztül együtt  is hozzáférhetők.

Azt, hogy ki, milyen adathoz férhet hozzá, az egyes felhasználók maguk határozzák meg. További gyártók, márkák csatlakozásával egy óriási BigData adatbázis jöhet létre, amely rengeteg információt szolgáltathat majd az erőgépgyártóknak és üzemeltetőknek. A rendszer hivatalos startja 2020 nyarán várható.


A további feladat pedig éppen az lehet, hogy a szükségetlen adatokat kigyomlálja egy rendszer, a szükségeseket pedig - formátumtól függetlenül - egy csokorba rendezze, például aszerint, hogy korrelálnak-e egymással, mint például a trágyázás a hozamokkal. Egy 2020 nyarán lejáró projektnek éppen az a célja, hogy a kezelhetelen mennyiségűre hízott adathalmazt ismét hasznosíthatóvá varázsolja.

A "smarte Daten smarte Dienstleistungen" (SDSD), azaz "okos adatok - okos szolgáltatások" projektben a gazdálkodáshoz kapcsolódó valamennyi adatot a felhasználó kívánsága szerinti ideig tárolják és rendszerezik, és csak az engedélyezett részadatokhoz férhet hozzá külső személy. A Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont (DFKI) partnerei között a Krone, az AGCO, a Grimme és a SAME gépgyártókat találjuk az informatikai cégek mellett.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu