Gigaberuházás Berhidán: itt a magyar növényvédőszer-gyártó milliárdos fejlesztése

Gigaberuházás Berhidán: itt a magyar növényvédőszer-gyártó milliárdos fejlesztése

agrarszektor.hu
Átadták a növényvédőszer-gyártással foglakozó Chemark Zrt. új gyárépületét pénteken a Peremartoni Ipari Parkban. Az 1500 négyzetméteres csarnokban növényvédőszert gyártanak és csomagolnak.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 13 millió eurós fejlesztés révén évi 10 millió literrel nő a gyártási kapacitás, ezzel a Chemark Zrt. elérte a 65-67 millió literes éves kapacitást, amellyel Európa egyik legnagyobb növényvédőszer-gyárává vált - mondta gyáravató beszédében Tégi Ervin, a cég vezérigazgatója. Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a gyáravatón közölte: a 90%-ban magyar tulajdonú Chemark Zrt. beruházását 1,3 milliárd forinttal támogatta a kormány.

A helyettes államtitkár beszédében szólt arról, hogy a kormánynak a nehéz körülmények között a költségvetési egyensúly megtartására kell törekednie, úgy, hogy közben a gazdaság növekedjen. Kiemelte: Magyarország a befektetők számára ígéretes terep, az adórendszere európai viszonylatban kedvező. Jelentős eredménynek nevezte, hogy az elmúlt 11 év alatt egymillió munkahelyet sikerült teremteni. Tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben 4,1%-kal nőtt a gazdaság, ez az unión belül az 5. legkedvezőbb adat. Az év egészében 4,8%-os növekedéssel számolhatunk - húzta alá Marczinkó Zoltán.

A Chemark Zrt. Tégi Ervin elmondása szerint 2020 óta dinamikusan fejlődött, az éves termelés 42 ezer tonnáról 57 ezer tonnára emelkedett. Ugyanezen időszak alatt a dolgozói létszám 310-ről 400-ra bővült. A vállalat tavalyi bevétele 20 milliárd forint volt, az adózott eredmény 2,9 milliárd forint. Az idei várható bevétel 25 milliárd forint felett, az adózott eredmény 3 milliárd forint felett várható. A Chemark Zrt. legfontosabb partnerei a Syngenta és a Sumitomo Chemicals Agro Euro.

(Címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?