Átadták az Agrosprint Zrt. új feldolgozóüzemét Karcagon

Átadták az Agrosprint Zrt. új feldolgozóüzemét Karcagon

agrarszektor.hu
Több mint 10 hektáros területen valósít meg zöldmezős beruházást az Agrosprint Zrt. Karcagon a cég eddigi feldolgozóüzeme mellett. Az automatizált feldolgozás több mint 8 ezer négyzetméteren fog működni, amihez közel 6 ezer négyzetméteren -20 Celsius-fokos mélyhűtő tárolókapacitás fog kapcsolódni. A feldolgozás során keletkező szennyvíz kezeléséhez 1,5 hektáron biológiai szennyvíztisztító üzem is létesül. A beruházás a környezeti fenntarthatóság maximális figyelembe vételével kerül kivitelezésre - derült ki a cég közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beruházás összértéke meghaladja a 12 milliárd forintot, amelyet az állam Egyedi Kormánydöntés értelmében 4,8 milliárd forinttal támogat. A tervek szerint az első ütem üzembe helyezése 2022. április 30-ig megtörténik, míg a második 2023. december 31-ig kerül átadásra. Fülöp Gábor Zoltán, az Agrosprint Zrt. alapító tulajdonosa, az igazgatóság elnöke kiemelte, hogy

a fejlesztés eredményeként több mint 60 új munkahelyet létesítünk és több mint 100-at tudunk megtartani. Az elmúlt 30 év legnagyobb beruházását valósítjuk meg Karcag Fejlesztendő Kistérségben, mellyel világszínvonalú feldolgozóüzemmel bővül az Agrosprint Zrt. üzemeinek a sora. A fő termékünk a fagyasztott csemegekukorica lesz, de emellett további 10 növényt dolgozunk majd fel. Az új létesítmény gyártási kapacitása meghaladja az évi 35 ezer tonna készterméket, ami közel 70 ezer tonna nyersanyag feldolgozását jelenti.

A karcagi cég az elmúlt 20 év alatt Magyarország legnagyobb gyorsfagyasztott zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó vállalatává nőtte ki magát, több mint 400 embernek biztosítva munkalehetőséget. A vállalat termékei 70%-ban az exportpiacokat szolgálják ki, de a cég maga jelentős beszállítója szinte az összes hazai kiskereskedelmi áruházláncnak is. Az Agrosprint Zrt. folyamatosan technológiai-, infrastrukturális beruházásokat hajt végre, megbízható megrendelést biztosítva a magyar beszállítóknak.

A beruházással nemcsak a térség munkaerőpiaci körülményei javulnak, hanem az egész Alföldre kiterjedő szántóföldi növénytermesztési integrációja is szignifikáns módon fog növekedni a cégnek, beleértve a környező települések kisebb termelőinek biztonságos alapanyag elhelyezését is. A megvalósítandó beruházás továbbá egybevág a jelenlegi mezőgazdasági stratégiai célkitűzésekkel, amely keretében kiemelt fontosságú a Tiszafüredi, Jászsági és Nagykunsági öntöző fürtök, csatornák fejlesztése, amely regionálisan nagymértékben hozzájárul a térségben lévő szántóföldek öntözhetőségéhez. Ezen stratégiai fejlesztések megvalósulásával várhatóan nő a termelők számára nagyobb jövedelmezőséget biztosító ipari zöldségnövények termesztési aránya, amely eredményeképpen szükségessé teszi a térségbeli feldolgozóipar gyártókapacitásának fejlesztését.

A vállalkozás történetének eddigi legnagyobb beruházásával az Agrosprint Zrt. hosszú távon fenntartható növekedési pályára tud állni, ellenállva az egyre fokozódó nemzetközi és hazai versenykörnyezet kihívásainak

- tette hozzá Fülöp Gábor.

Az eseményen részt vett Szepesi Tibor, Karcag polgármestere is, aki kiemelte, hogy a beruházás révén az Agrosprint Zrt. nemcsak többszörösére növelte tároló- és feldolgozó kapacitását, de az új szennyvíztisztító üzem révén le tudnak kapcsolódni a városi hálózatról, jelentősen könnyítve a túlterheltségen. Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy ezzel a beruházással nemcsak a vállalat fog erősödni, de Karcag, a térség és a magyar mezőgazdaság is. A miniszter rámutatott, hogy az élelmiszeripari kitettség csökkentése érdekében Magyarországon új élelmiszeripari beruházásokat kell megvalósítani, méghozzá azokon a helyeken, ahol az alapanyagok termelése történik.

A 2022-es Portfolio Agrárszektor Konferencián az Agrosprint Zrt. nyerte el az Év agrárberuházása díját. Az erről készült cikk és videó itt található:

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?