Gigaberuházás Kecskeméten: 1 milliárdból fejlesztett a takarmányipari cég

Gigaberuházás Kecskeméten: 1 milliárdból fejlesztett a takarmányipari cég

MTI
Közel egymilliárd forintos beruházással új csarnokot épített és gyártóeszközöket szerzett be, napelemes rendszert telepített és kutatás-fejlesztésbe is kezdett a takarmánygyár építői és technológiai szolgáltatásairól ismert Abraziv Kft. - közölték a cég ügyvezetői az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mondik Zsolt, a kecskeméti székhelyű cég egyik ügyvezetője kiemelte: a projekt mintegy 323 millió forint, feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar multi programból. Ezt egészítette ki a vállalkozás vezetése több mint 645 millió forinttal. A legnagyobb volumen az ingatlanberuházás volt, amelynek keretében egy 860 négyzetméter alapterületű szerelőcsarnok és egy hozzá kapcsolódó 200 négyzetméteres szociális blokk épült.

A szerelőcsarnokban a gépek festés utáni összeszerelését, funkcionális tesztjét és csomagolását végzik. A fejlesztéssel javult a minőség, nőtt a gyártói kapacitás. A projekt keretében néhány gyártást és szerelést segítő termelőeszközt is beszereztek, de létesítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemparkot is, amellyel az elektromosenergia-igényük negyedét tudják megtermelni - tette hozzá. Mindezek mellett kifejlesztettek egy nagy teljesítményű őrlőművet állati takarmány gyártásához. A berendezés hiányt pótol, az általa elérhető minőség kedvező hatással van az állatok tápanyag-hasznosító képességére - mondta. Az új típusú őrlőmű univerzális, más iparágakban is alkalmazható például a hulladékfeldolgozásban, akár műanyag (PE), vagy nyomtatott áramköri alaplap visszaőrlésére - fogalmazott. Mondik Zsolt hangsúlyozta: a fejlesztések eredményeképpen a termékkibocsátási lehetőségük nagyjából 15-20%-kal növekedett.

Turák József, a cég másik ügyvezetője felidézte: az 1984-ben alapított cégük két fő tevékenysége az ipari mechanikus fémfelület-tisztítás, különböző felülettisztító berendezések fejlesztése és gyártása, valamint a takarmányiparra és az ömlesztett anyagkezelő technológiára épülő gépgyártás és forgalmazás. A vállalkozásnak 1991-ben mindössze 6 munkavállalója volt, 2016-ban 84, jelenleg pedig már 158. A kilencvenes évek elején az árbevétel 12 millió forint volt, 2017-ben megközelítette az ötmilliárd forintot, 2022-ben pedig már átlépte a 13 milliárdot - ismertette a cégvezető. Hozzátette, hogy 2023-ban némi visszaesés volt érzékelhető megrendeléseikben, így a tavalyi évet is hasonló eredménnyel zárják, mint a 2022-es esztendőt.

A cég takarmányipari berendezéseit a belföldi értékesítés mellett több országba is exportálja, jellemzően a kelet- és közép-európai régióba. Románia kiemelt terület, mivel ott önálló vállalkozást létesített az Abraziv Kft. mindkét iparágában - tette hozzá. A vállalat ügyvezetője szerint a fejlesztések hozzásegítik vállalkozásukat az exportpiacaik kiszélesítéséhez. Eddig elsősorban a szomszédos országokat tűzték ki célterületként, de a jövőben távolabbi, nyugati piaci területeket is célba vesznek - mondta terveikről Turák József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?