Óriási biznisz a rovarfehérje-gyártás, a magyar piac is készülhet a jövőre

Óriási biznisz a rovarfehérje-gyártás, a magyar piac is készülhet a jövőre

agrarszektor.hu
12 naponta 2 milliárd fekete katonalégy lárvát nevelnek, majd dolgoznak fel Magyarország első ipari léptékű rovarfehérje-üzemében, amely 2024 decemberében kezdte meg működését Üllőn. Bár sokan még mindig fenntartásokkal tekintenek a rovarfehérjék hasznosítására, a takarmányiparban bizony óriási kereslet mutatkozik irántuk, sőt a szektor globális szinten is hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik. Erről a témáról beszélgettünk az Alapvetés podcast új műsorában, ahol vendégünk Percze Rajmond, az Agroloop Hungary Kft. ügyvezetője.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Tavaly év végén nyílt meg a közép-európai régió legnagyobb rovarfehérje-gyártó üzeme, ahol 12 napos ciklusokban egyszerre nagyjából 2 milliárd fekete katonalégy lárvát nevelnek, majd dolgoznak fel. Mint azt Percze Rajmond, az Agroloop Hungary Kft. ügyvezetője az Alapvetés podcast új műsorában elmondta, a neonétákat – vagyis az újszülött lárvákat – először kis ládákban hat napig nevelik, majd nagyobb ládákba helyezik át, ahol további takarmányt kapnak, hogy még tovább fejlődjenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez az a szakasz, amikor a fehérjét és a rovarok testében lévő olajat kettéválasztjuk. Az így keletkező fehérjepelyhet megdaráljuk, ebből lesz a fehérjepor, az olajat pedig megszűrjük és takarmányzsír készül belőle. Ez a két fő termékünk. Emellett van még a rovarlárvák leszitált komposztja vagy ürüléke, amelyből nagyon jó minőségű talajjavítót tudunk készíteni. (...) Ezt nem a benne lévő nitrogén-, foszfor- vagy kálium-tartalom teszi értékessé, hanem az a mikrobiális közösség, ami gyakorlatilag akár egy sivatagi tájat is el tud látni élettel. Olyan magas ugyanis a mikróba-száma, hogy akár még a sivatagban is lehet vele kesudiót vagy epret termelni. Ez adja vissza az életet a kimerített földjeinknek, akár Magyarországon is

– mutatott rá a beszélgetésben Percze Rajmond. Mint mondta, az így előállított magas minőségű takarmány-alapanyagok és talajjavító termékek iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik a piacon, hiszen a rovarfehérje más előnyök mellett fenntartható alternatívát is jelent a hagyományos fehérjeforrásokkal szemben.

Az Alapvetés podcast műsorában arról is szó esett, hogy a rovarfehérjék a haszonállatok takarmánya mellett a házi kedvencek tápjába is bekerülhetnek. "Ha bármilyen emésztési zavara van a kutyának, macskának, gekkónak, halnak, sünnek – ugyanis nagyon széles a vertikuma annak, hogy mit nevezünk házi állatnak –, akkor annak nagy valószínűséggel a fehérjeforrás az oka. Akár egy szója-, akár egy csirkealapú fehérje, amire allergiás reakciót válthat ki a kisállatnak a szervezete. A mi fehérjénk viszont hipoallergén" – hangsúlyozta Percze Rajmond, utalva ezzel arra, hogy a rovarfehérjéből készült termékeket a más fehérjeforrásokra érzékeny háziállatok is fogyaszthatják.

Címlapkép forrása: Agrárszektor
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 13. 14:01