Nem fogy a bor itthon: durva, mit készítenek helyette a szőlőből

MTI2025. május 23. 07:01

Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Közleményükben azt írták, hogy a gazdasági társaság és a PTE alkotta alkotta konzorcium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz keretéből elnyert közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést. A projekt eredményeként a szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák segítségével szőlőalapú gintermékeket, amelyek a projekt már el is érték a forgalomba hozatali minőséget.

Annak érdekében, hogy a szőlőből új, extra illatos gintermékek készülhessenek, a projekt során több innovatív technológia alkalmazását is vizsgálták, végül kidolgoztak egy komplex sort, melynek egyik fő eleme a pH-csökkentés. Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek - így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok - fűszerként való alkalmazását, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban.

Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére. A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, a Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtották végre, összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat gin alapanyagként. A projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalmi minőségű gin - zöld, piros és pink - és az előállításukhoz szükséges gintechnológia jött létre - olvasható a közleményben.

A francia Les Grands Chais e France (GCF) cégcsoporthoz tartozó, 1990-ben Bonyhádon alapított, javarészt exportra termelő Danubiana Kft. azt közölte, hogy a projekt révén megszületett gin-előállítási technológia szellemi tulajdonát meg kívánják őrizni, a termékeket pedig saját márkanév alatt, közvetlenül a fogyasztókhoz juttatják majd el. Rövid távon a hazai piacon - kezdetben ezer palack értékesítésével - jelennek meg, de a későbbekben nemzetközi szinten is megismertetnék termékeiket a fogyasztókkal.

A vállalat jelenleg több mint 400 magyar termelővel áll kapcsolatban és évente mintegy 13 millió liter bort értékesít, mind belföldi, mind exportpiacokon. A cég a jövőt illetően közölte, hogy mindkét telephelyén folyamatos beruházásokkal biztosítja a feldolgozóüzemek fejlesztését, a tárolókapacitás növelését és az energiahatékonyság javítását, várakozásaik szerint szerint 2025-ben a forgalmuk növekedni fog az egy évvel korábbihoz képest. A mintegy hatvan embert foglalkoztató, túlnyomórészt exportra termelő társaság 2024-ben 16,99 millió euró nettó árbevétel mellett 429 ezer euró adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 15,64 millió euró bevételt és 1,62 millió euró profitot szerzett.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, beruházás, szőlő, párlat, gyümölcs, technológia, borfogyasztás, borász, gin, szőlész,