2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Karrier

A jövő nagy lehetősége: erdélyi vállalkozó reformálná meg az erdőgazdálkodást

Az erdélyi Székely Endre energianövények szaporítását valósítja meg Kolozsváron. Számára a faültetés egyben misszió is, az általa vallott szellemiséget szeretné minél több magyar közösségbe eljuttatni. Endre egyike annak a közel 200 vállalkozónak, akik már a kezdetektől részt vesznek a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Design Terminal Kárpát-medencei vállalkozásfejlesztési programján. A tavalyi képzésre minden érdeklődő résztvevőnek hozott 2-2 császárfát, amelyet mindenki saját lakóhelyén ültetett el. Az elültetett fák GPS koordinátái alapján egy Kárpát-medencei adatbázist hozott létre. Folyamatosan nyomon követi az eladott fák növekedését.
 
 

Miért jelentkezett a Kárpát-medence vállalkozásfejlesztési programba? Milyen eredményeket vár tőle?

Kezdő vállalkozóként mindig keresem a fejlődési lehetőségeket, tanulok mások tapasztalataiból, részt veszek vállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos képzéseken és előadásokon. Idén harmadszor jelentkeztem a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Design Terminál által szervezett találkozóra, amely a szakmai fejlődésen túl vállalkozói és a személyes kapcsolatok kialakulását, megerősödését eredményezi. Bízom benne, hogy a képzés jótékony hatással lesz minden résztvevő vállalkozása számára.

Az energianövények egyre ismertebbek, de valószínűleg sokan nem hallottak még róluk. Pontosan milyen növényekről van szó, és hogy „működik” az energianövény?

Energianövénynek nevezünk minden növényt, amiből biomasszát állítanak elő, ezek lehetnek lágy vagy fás szárú növények is, mint például az energiafű, energiafűz, energianád. Fő tevékenységünk különböző császárfa fajták szaporítása. A császárfa is tekinthető energianövénynek, mivel a feldolgozása során keletkező hulladékot felhasználják energetikai célokra, viszont jó minőségű faanyaga alkalmas bútor, csónak és számos egyéb árucikk gyártására.

Vállalkozásom az erdők védelme jegyében indult, mivel Erdélyben nagy fejetlenség van az erdőgazdálkodás terén. Sok fát kivágnak, és ami keveset ültetnek, azt nem gondozzák megfelelően. A császárfa gyorsan növő fafajta, ami nem hivatott az erdők helyét betölteni, de hozzájárulhat, hogy kevesebb erdőt irtsanak ki fakitermelés céljából.

Székely Endre


Hol tart most a GPS-adatbázis, és mi ezzel a célja?

A GPS koordináták megjelölése csak érdekességként indult, körberajzolva a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit. Ugyanis a tavalyi találkozón minden vállalkozó, aki kért, kapott tőlem 2-2 császárfát, amelyeket ültetési helyük szerint felkerültek a térképre. Azóta minden ügyfelünk, aki fát ültet, kis zöld faként megjelenik a térképen.

Jól esik látni és nyomon követni, a tőlünk vásárolt facsemeték fejlődését. A térkép másik haszna, hogy igazolja, hogy az általunk termesztett császárfa csemeték megélnek a Kárpát-medence különböző vidékein. A császárfának több alfaja létezik, amelyek között vannak nagyon fagyérzékenyek is. Mi 9 fajtát teszteltünk, amiből csak a 3 legfagyállóbbat értékesítjük.

Mit gondol, milyen jövő áll az energianövény-termesztés előtt? Milyen tervei vannak a következő évekre?

Energiahordozókra szükség van és szükség lesz a jövőben is. Ezért a hagyományos mezőgazdaság mellett helyet kap az energianövény termesztés is.
Napjainkban örökzöld téma a hulladék újrahasznosítás, ugyanúgy fontosnak tartom a növényi hulladékok hasznosítását is. Ezért új szolgáltatással szeretném bővíteni vállalkozásomat, felhasználva az amúgy értéktelen, metszésből, legelő-takarításból származó vékony faágakat, bokrokat faapríték gyártására.

A faapríték előállítása egyszerűbb és olcsóbb, mint a pellet gyártás, így olcsóbb vele fűteni is. Vigyáznunk kell erre a Földre, amit örökségbe kaptunk, gyermekeink jövője függ attól, hogy most hogyan gondolkodunk és cselekszünk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu