Valami elkezdődött: egyre népszerűbb a fenntartható erdőgazdálkodás a világon

Valami elkezdődött: egyre népszerűbb a fenntartható erdőgazdálkodás a világon

agrarszektor.hu
2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, szemben az előző időszak 12 millió hektáros veszteségével. Vagyis, bár az erdőírtás nem szűnt meg, a mértéke mindenképpen csökkent, tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2020-as globális erdei erőforrások felmérés legfontosabb megállapításainak megjelenésével egy interaktív kiadvány is elérhetővé vált, míg a részletes adatokkal szolgáló teljes felmérés egy későbbi időpontban kerül nyilvánosságra, tudhattuk meg a FAO közleményéből. A jelentés alapján Földünkön 4,06 milliárd hektár erdő található, ami 0,52 hektár erdőt jelentene fejenként. Mindent egybevetve, az erdőírtást és -telepítést is ide számolva, világszerte 4,7 millió hektár erdő tűnt el 2010 óta. A szárazföldi területek közel harmadát borítja erdő, ami alapanyagot, munkát, pihenést és megnyugvást, továbbá létbiztonságot jelent emberek millióinak.

Az erdők életünk fontos részei: ételünket, bútorainkat és a tiszta levegőt köszönhetjük létezésüknek, ezért keményebben és összefogásban kell dolgozni az erdészeti és agrárszektornak, hogy tovább lassítsuk az erdőírtás ütemét

 - mondta Maria Helena Semedo, a FAO éghajlatért és természeti erőforrásokért felelős főigazgató-helyettese.

A 15-ös számú Fenntartható Fejlődési Cél a szárazföldi ökoszisztémák megóvására, helyreállítására és fenntartható kezelésére szólít fel a "földi élet" támogatásért. Az erdei erőforrások jelentés révén a FAO fontos mérőszámokkal és információval szolgál ezen globális célkitűzés felügyelete alá eső területeiről és a fenntartható erdőgazdálkodás terjedéséről. Napjainkban 2,05 milliárd hektár erdőre (a teljes terület több mint fele) vonatkozik gazdálkodási terv.

Mette Wilkie, a FAO erdészeti egységének igazgatója, méltatta a FAO és a több mint 700 szakértőt tömörítő nemzetközi hálózat együttműködését a felmérés kapcsán, mely során harmonizálták a módszereket és 60 szempontot vizsgáltak 236 országban és területen a jelentés elkészítéséhez.

Jelentős felívelést mértek szakértők a védett területen található erdők kiterjedésében, miután az elmúlt 30 évben 191 millió hektárral nőtt ezen erdők nagysága, ezzel a Föld teljes erdőterületének 18%-a tartozik ide. A legnagyobb ilyen területek Dél-Amerikában találhatók. Ezzel teljesült is az "Aicsi biológiai sokféleség célkitűzés", amely 2020-ra 17%-os mérőszámot irányozott elő.

Ezzel kapcsolatban a következő fontos megállapítások tehetők:

  • A globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral - egy Líbia nagyságú területtel - csökkentek.
  • Az elmúlt évtizedben nőtt az erdőterületek mérete Ázsiában, Óceániában és Európában, míg az erdőcsökkenés mértéke Afrikában és Dél-Amerikában volt a legsúlyosabb.
  • Az erdőségek több mint felén (54%) öt ország osztozik: Brazília, Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok.
  • Az elsődleges erdőterületek kiterjedése 1,11 milliárd hektár.
  • Az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki.
  • A talajjavításra és vízmegkötésre kijelölt erdők aránya emelkedőben van.
  • Az erdők nagy többsége (93%) természetes - a maradék telepített.
  • Az erdőterületek 73%-a állami tulajdon, de ennek aránya globálisan csökkenőben van 1990 óta a magántulajdonban lévő erdők javára.
  • Az erdők által megkötött szénkészletek csökkennek az erdőírtással párhuzamosan, ám a sűrűsége valamelyest nőtt az elmúlt 30 évben.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?