2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Karrier

Ki fog melózni? 10 év alatt eltűnt minden tizedik dolgozó

2000-ben még 10 munkavállalóból 4 a mezőgazdaságban dolgozott világszerte, ma viszont már csak 3 - derül ki a Statista infografikájából, amelyet a handlesblatt.com oldalon publikáltak. Magyarországon 2000-ben 100 emberből 6-7 kötődött az agráriumhoz, ma pedig már alig 5. Általános trend az is, hogy egyre csökken a termelő munkát végző fizikai dolgozók részaránya, míg a kereskedelemben dolgozók vagy értékesítő munkakörben tevékenykedők létszáma egyre nő.
 
 

A handelsblatt.com oldalán találtuk egy infografikát, ami a világ foglalkoztatási helyzetét dolgozza fel. Kiderült, hogy világszinten még ma is az embertömeg csaknem 30 százaléka (28,2%) kötődik a mezőgazdasághoz, bár az elmúlt 10 évben 12 százalékponttal csökkent az itt dolgozók aránya. Foglalkoztatás szempontjából a második legnagyobb szektor a kis- és nagykereskedelem, itt alkalmazzák a munkavállalók 15 százalékát, ez 10 év alatt 2,2 százalékpontos emelkedést jelent. Nem sokkal marad le a foldozóipar sem, 14 százalékos részesedéssel, ám 1,4 százalékpontos csökkenéssel áll most a harmadik helyen. Az építőipar világszinten csak az emberek 7,4 százalékának ad munkát, de 2,6 százalékpontos bővülésen ment át az utóbbi 10 évben.

Magyarországon az elmúlt szűk 10 évben csaknem 7 százalékos szintről alig 5 százalékra csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma, a mélypontot 2008-ban értük el.


A handelsblatt.com-on közzétett adatokból az is kiderül, hogy míg a menedzserek, szakirányítók, technikusok száma folyamatosan nő, addig a termelő munkát ténylegesen végzó dolgozók száma drasztikusan csökken. Tíz év alatt a munkások 9,3 százaléka tűnt el a világgazdaságból, noha még mindig ők a legnépesebb alkalmazotti csoport, a dolgozók 37 százaléka sorolható ide. A legnagyobb mértékben az értékesítők száma ugrott meg (+4,2 százalékponttal), ma világszinten ebbe a munkakörbe sorolható az alkalmazottak 16 százaléka.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!