A sárgabarack metszése képekben: a sárgabarack fiatalító metszése, a sárgabarack fa metszése mikor ajánlott?

A sárgabarack metszése képekben: a sárgabarack fiatalító metszése, a sárgabarack fa metszése mikor ajánlott?

agrarszektor.hu
A sárgabarack metszése mikor javallott? A sárgabarack fa metszése mikor, hogyan történik, a sárgabarack fiatalító metszése miért jó? Így történik a sárgabarack metszése képekben!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sárgabarack fa metszése minden szezon elején fontos feladat: a barackfélék eleve kényesebb növények a talajra, a napfényes órák számára és a belvízre, ezért gondozásuk külön odafigyelést igényel. Cikkünkben leírjuk, miért fontos a sárgabarack fa metszése, a sárgabarack metszése mikor aktuális, hogyan járjunk el tavasszal és nyáron. Segítünk, hogyan találjuk el a fiatal sárgabarack metszése során az ideális koronaalakot, illetve egy öreg sárgabarack fa metszése esetén hogyan zajlik a sárgabarack fiatalító metszése!

Miért fontos a sárgabarack metszése?

A sárgabarack metszése már csemetekorban fontos feladat, ugyanis ekkor állítjuk be a fa koronáját ideális alakúra, irányúra, hogy később nagy legyen a terméshozam és egészséges, kezelhető, könnyen szüretelhető növényt kapjunk. A sárgabarack metszése segít megőrizni a fa egészségét; ha nem érintkeznek az ágak és eltávolítjuk az előző évről hátra maradt beteg részeket, sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy probléma üti fel a fejét.

A sárgabarack metszése: az ideális alakú korona

A sárgabarack fa metszése a többi csonthéjas gyümölcshöz hasonlóan valamilyen üreges korona létrehozását tűzi ki célul. Ide tartozik a váza vagy a katlan elrendezés, melyeknek lényege, hogy több, széttartó vezérág legyen a korona váza, ezáltal a meleget, a napfényt és a szellőt beengedjük a fa koronájának belsejébe, hogy minden gyümölcs egyformán érett és zamatos lehessen. Más gyümölcsfák esetében, például az almatermésűeknél, a sudaras kialakítást tartják ideálisnak, amikor is egy középső főágról (sudárról) nőnek a koronaalakító ágak. A sárgabarack metszése során, ha van, ezt a sudarat érdemes eltávolítani fiatal korban, hogy minél kisebb metszési heggel fejlődhessen a korona.

A sárgabarack metszése mikor történjen?

A sárgabarack fa metszése a tél végén, vagy a tavasz elején történjen, még a vegetációs időszak előtt, amikor a fa kipattintja a rügyeket, virágot bont. Ha jól időzítünk, a sebek, amelyeket ekkor ejtettünk a fán, gyorsan és gond nélkül gyógyulnak, így a sárgabarack ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben is. Egyesek a csonthéjas gyümölcsök esetében kitolják a metszést a virágzásig - természetesen ez is lehetséges, habár a gyümölcsfák esetében minél később metszünk, annál inkább kockáztatjuk a fa termőképességének mértékét. Nyáron is lehetséges a sárgabarack fa metszése, habár ilyenkor csak kisebb koronakorrekciókat javaslunk, ne ejtsünk nagy hegeket a fán!

A fiatal sárgabarack metszése

A fiatal sárgabarack fa metszése már akkor elkezdődhet, amikor a facsemete magához tért a kertbe való kiültetés után, de várhatunk is vele egy évet. A fiatal sárgabarack fa metszése legelőször egy koronaalakító beavatkozás: ekkor kell kiválasztanunk, milyen alakú fát szeretnénk (sudaras vagy üreges), ennek megfelelően kell kialakítanunk a vezérágakat.

A sárgabarack fa metszése lépésekben

1. A csemete sárgabarack metszése

  • Elsősorban távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek nem függőlegesen nőnek, hanem nagyobb szöget zárnak be a fa törzsével (pl. vízszintesek). A metszés helye lehetőleg minél közelebb essen az ággallérhoz, kifelé néző vesszőre vagy rügyre végződjön.
  • Távolítsuk el a túl kis szöget bezáró ágakat is, amelyek szinte hozzásimulnak a vezérágakhoz, nehogy túl sűrű korona alakuljon ki egyes részeken.
  • A talajtól kevesebb, mint 50 cm magasságban növő gallyakat mind távolítsuk el.
  • A fa sudarát kb. 1 méter magasságban vágjuk vissza, ha kis facsemetét alakítunk.
  • Távolítsuk el a törött ágakat, az ép ágakat pedig ritkítsuk addig, amíg minimum 15 centiméter távolság nincsen közöttük. A maradó oldalsó ágak végét is metsszük vissza kb. 5-10 centiméterre, ezek szintén végződjenek kifelé néző rügyekben.

2. A kifejlett sárgabarack fa metszése

 

A sárgabarack metszése képekben: a sárgabarack fiatalító metszése, a sárgabarack fa metszése mikor ajánlott?

 

  • Az első évben a sárgabarack fa metszése során kialakítottuk a koronát, a második évtől tovább erősítjük azt, befolyásoljuk a fa ágszerkezetét.
  • Metsszük le a merőlegeshez vagy függőlegeshez közeli szöget bezáró, új ágakat, ezek hibás irányban fejlődnének.
  • Az előző évben kifejlődött vezérágakat körülbelül 75 centiméter hosszúságúra metsszük vissza.
  • A télen fagykárt szenvedett ágakat távolítsuk el.
  • A koronát folyamatosan ritkítsuk, hogy a napfény és a szellő átjárhassa azt.

3. Az öreg sárgabarack fiatalító metszése

  • A sárgabarack fa metszése kiemelten fontos az idősebb fáknál, ugyanis az öreg hajtásokon már nem terem gyümölcs: ezeket a letermett részeket metsszük le.
  • Ha a fa korona nagyobb része elöregedett, a gyümölcsfák metszése során lehetőségünk van nagyobb termőterületek ifjítására is: eltávolíthatjuk a korona egy részét, hogy teret adhassunk az életerős, fiatal hajtásoknak, amelyek következő éven termést is hoznak.

 

A sárgabarack metszése képekben: a sárgabarack fiatalító metszése, a sárgabarack fa metszése mikor ajánlott?

A sárgabarack metszése: előkészületek

A sárgabarack metszése nem egy olyan feladat, amelyet félvállról vehetünk; komoly előkészületeket igényel, amelyek a következők:

  • Metszőszerszámok fertőtlenítése: ne vigyünk át kórokozókat egyik gyümölcsfáról a másikra!
  • Beteg részek eltávolítása: fontos, hogy a láthatóan beteg ágakat metsszük le, ugyanis a kórokozó gombák, baktériumok, vírusok a beteg kéregben áttelelhetnek, így, ha agresszívabb betegségről van szó, az a vegetatív időszakban a fával együtt újraéled és tovább pusztít.
  • Távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat (fonnyadt, száraz, beteg gyümölcsmaradványok az előző évről) és a fertőzött avart. A legjobb, ha mélyen a talajban elássuk, vagy elégetjük azt!
  • Kezeljük a fa súlyos sebeit bármilyen megfelelő bolti készítménnyel, ha veszélyesnek ítéljük meg azt - például, ha nagyobb felületen fertőzött kérget távolítottunk el.

 

A sárgabarack metszése képekben: a sárgabarack fiatalító metszése, a sárgabarack fa metszése mikor ajánlott?

Milyen eszközökkel történjen a sárgabarack metszése?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész

Sárgabarack metszése videó segítségével

A sárgabarack metszése a gyümölcsfák metszése közt egy közepes nehézségű feladat, ennél jóval nehezebb műveletekkel is találkozhatunk (például a szőlő metszése vagy az őszibarack metszése), ám érdemes odafigyelnünk minden mozzanatra. A vizuális típusok számára ajánljuk, hogy a sárgabarack metszése videó segítségével történjen, hiszen így sokkal egyszerűbb az értékes és a felesleges termőrészek megkülönböztetése, az ideális barackfa-forma kialakítása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?