Az őszibarack metszése mikor történik? Az őszibarack csemete metszése, őszibarack metszése katlan formára

Az őszibarack metszése mikor történik? Az őszibarack csemete metszése, őszibarack metszése katlan formára

agrarszektor.hu
Az őszibarack metszése mikor történik? Őszibarack csemete metszése, őszibarack fa metszése egyszerűen. Az őszibarack metszése nyáron is javallott, nem csak tavasszal!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha "nagy fába vágnád fejszédet", ismerkedj meg a kistermetű őszibarackkal! Az őszibarack Magyarország, sőt az egész világ egyik legkedveltebb gyümölcse: nincs, aki ne kívánná meg a piacon a mézédes, lédús gyümölcsöket - amely nemmellesleg évről évre drágább! Sokan szeretnénk az őszibarackot részben emiatt, részben hobbikertészeti okokból megtermelni saját kertünkben. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik az őszibarack fa metszése, gondozása, mire érdemes odafigyelnünk, ha egy jóltermő fát szeretnénk felnevelni kertünkben. Vigyázzunk: az őszibarack metszése nehéz feladat, könnyen eltéveszthetjük, melyik hajtást kell eltávolítanunk!

Az őszibarack fa igényei, jellemzői

Az őszibarack fa egy fagyra érzékeny növény, amelynek rügyei -10° alatt könnyen elfagyhatnak, sőt, -20° alatt akár még termővesszőit is elveszítheti. Magyarország a hideg telei miatt, éppen ezért, az őszibarack termesztés északi határán helyezkedik el. Hazánkban az őszibarack termesztése leginkább a déli, délnyugati tájakon biztonságos, ahol a nyári hő is magasabb, ugyanis hőigényes növényfajtáról van szó. Csapadékigénye nem túl magas, a szélvédett dombvidékeken kitűnően érzi magát, ám a talajvíz kipusztíthatja. Több fajtája is ismert, gyakran termesztett (sárga- vagy fehérhúsú őszibarack, kopasz barack, lapos őszibarack).

Az őszibarack metszése mikor történjen?

Az őszibarack fa metszése tavasszal, közvetlenül virágzás előtt, vagy az alatt történik ugyanúgy, mint más csonthéjas gyümölcsök esetében (meggy, szilva, cseresznye, kajszi). Az őszibarack metszése nyáron is történhet, ennek a metszésnek a célja a korona alakítása, karbantartása. Fontos, hogy már a fiatal őszibarack facsemete megvásárlásakor, elültetésekor eldöntsük, milyen formájú koronát szeretnénk. A csonthéjas gyümölcsök esetében a váza/katlan alakú koronát tartják a legideálisabbnak, ám sokan nem szívesen rugaszkodnak el az almatermésű gyümölcsfáknál megszokott sudaras kialakítástól. Mindkét típus előnyös lehet, de figyeljünk oda az őszibarack metszése során arra, hogy mindent szakszerűen csináljunk!

Az őszibarack metszése mikor történik? Az őszibarack csemete metszése, őszibarack metszése katlan formára

Az őszibarack metszése sudaras formára

A hagyományos sudaras elrendezés esetében az őszibarack csemete metszése során hagyunk a fának egy főtengelyt, másnéven sudarat, amely köré csoportosul a többi vezérág. Nagykertekben gyakran alkalmazott metszési forma.

Az őszibarack metszése katlan vagy váza formára

A csonthéjasoknál tipikus a nyitott korona: gyakori az őszibarack metszése katlan, tányér vagy vázaformára egyaránt; a lényeg mindegyiknél ugyanaz: a napfényt beeresztjük a nyitott korona közepébe, hogy a lehető legegyenletesebben érjenek a gyümölcsök. Ebben az esetben már a csemete 2-3. évében el kell távolítanunk a sudarat, hogy a főágak széttartó fejlődése megindulhasson.

Az őszibarack fa részei és azok metszése

- Teljes termővessző: egész hosszúságukban berakodottak, tele vannak hajtásrügyekkel, termőrügyekkel. Ezek jellegzetes, ceruzavastagságú vesszők, amelyeken hármas rügycsoportok (2 db virágrügy + 1 db levélrügy) ülnek - itt fejlődnek ki a legszebb gyümölcsök. Ezeket az őszibarack vesszőket a hosszúságuk felére vágjuk vissza úgy, hogy a végállórügy kifelé nézzen.

- Hiányos termővessző: onnan ismerhetjük fel őket egyszerűen, hogy a termékeny, hármas rügycsoportok helyett csak magányosan álló rügyek borítják. Mivel a gyümölcs neveléséhez a levelek is szükségesek, ezeket az őszibarack vesszőket egészben metsszük le, kivéve, ha vázágat vagy oldalágat szeretnénk kinevelni belőle jó adottságai miatt.

- Ugarvessző: ezeknek a vesszőknek a meghagyásával kerüljük el a fa felkopaszodását. Ezek 2-3 rügy hosszúságú vesszők legyenek, mindig a termővesszők alatt helyezkedjenek el. Ezeken a vesszőkön (miután a fenti termővessző letermett, azt metsszük le) a következő évben 2 új vessző jön létre, az egyikből ugart fejlesztünk, a másikból termővesszőt nevelünk ki.

Az őszibarack metszése mikor történik? Az őszibarack csemete metszése, őszibarack metszése katlan formára

Az őszibarack termőre metszése

Az őszibarack fa hajlamos a felkopaszodásra, ugyanis rügyei mindössze egy évig élnek, azok nem hajtanak ki a következő évben, sőt, el is pusztulhatnak - ennek köszönhetően kopasz vázágak alakulhatnak ki, amelyek végén kisebb termőfelületeket találunk. Az őszibarack metszése azt a célt is szolgálja, hogy ennek a formációnak a kialakulását megelőzzük, a termőrészeket a vázágak közelébe kényszerítsük, ahol gazdag tápanyagellátásban részesülhetnek a gyümölcsök.

A termőre metszés másik fontos célja, hogy ne terheljük túl a termővesszőket, ugyanis, ha túl sok őszibarack nő a fán, az kimerítheti az egész növényt, az a következő évben a túltermést megelőzendő célból kevesebb termőrügyet növeszt, termése szakaszossá válik. Ha túl sok a gyümölcs továbbá, a fa a csonthéjas magok kifejlesztésére koncentrál, amelyek elvonják a figyelmet a gyümölcshús fejlesztéséről, azok nem lesznek ízletesek, nagyok. Házikert esetében az őszibarack metszése középerősre ajánlott, ugyanis otthonunkban, saját fogyasztás céljából általában nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg.

Az öreg őszibarack fa metszése: ifjítómetszés

Az öreg őszibarack metszése nagyon fontos feladat, ugyanis az idős részek nem fognak megfelelő módon teremni számunkra. Az elöregedett oldalágakat, vázágakat vágjuk le, ezzel adjunk teret a fiatal, energiával teli, termőképes hajtásoknak! Elsőre radikális megoldásnak tűnhet az őszibarack ifjító metszése, ám a fa idővel meghálálja.

Az őszibarack fa metszése betegségmegelőzés céljából

Az őszibarack vonzza a kártevőket és a kórokozókat. Gyakori őszibarack kártevők a pajzstetvek és a levéltetvek, a takácsatka és a gubacsatka is. Kórokozói közé a következő elterjedt betegségek tartoznak:

  • őszibarackhimlő;
  • lisztharmatgomba;
  • monília;
  • pszeudomonászos elhalás;
  • agrobaktériumos gyökérgolyva;
  • őszibarack tafrinás levélfodrosodása;
  • őszibarack sztigminás levéllyukacsosodása;
  • őszibarack leukosztómás ágelhalása.

Akár gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzésről beszélünk, fontos kiemelnünk, hogy az őszibarack kórokozói az ágakon, rügyeken, a kérgen vagy az előző évről hátra maradt gyümölcsmúmiákban, sőt, a beteg avarban is áttelelhetnek. Az őszibarack metszése mellett nagyon fontos lehet a tavaszi lemosó permetezés, a fa sebeinek szakszerű kezelése és a metszőolló használat előtti/utáni fertőtlenítése, nehogy a fertőzéseket mi magunk terjesszük egyik fáról a másikra.

Az őszibarack metszése mikor történik? Az őszibarack csemete metszése, őszibarack metszése katlan formára

Kinek ajánljuk az őszibarack fa ültetését?

Az őszibarack ültetése és gondozása igen figyelemigényes feladat - az őszibarack metszése pedig kész művészet, ezért nem ajánljuk a kezdő kertészeknek, kísérletezés céljából. Az őszibarack metszése szaktudást igényel: ha nem vagyunk biztosak abban, melyek a termővesszők és pontosan mennyit hagyjuk meg belőlük, mindenképpen forduljunk egy tapasztaltabb kertészhez, aki élőben megmutatja, hogyan csináljuk!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?