Kik kapták tavaly a legtöbb egységes területalapú támogatást? Itt a lista!

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) az agrárszektor.hu megkapta a 2010-ben legtöbb egységes területalapú támogatásban részesült agrártársaságok top 20-as listáját. Nincs meglepetés, továbbra is a nagy állami cégek és a privatizált agrárkombinátok állnak az élen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az állami és a - volt állami - nagygazdaságok kapták tavaly is a legnagyobb összegű egységes területalapú támogatásokat (Single Area Payment Scheme: SAPS). A 20-as toplista élén a Magyar Állam tulajdonában lévő Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. áll több mint 704 millió forintos támogatással. A nyomában a (Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató magán érdekkörébe tartozó) Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. következik jócskán lemaradva "alig" több, mint 559 millióval. Dobogós helyezett lett: hajszállal kevesebb, mint 484 millió forinttal a Lajta-Hanság Zrt.

Utóbbi mögött a 4. legnagyobb összegű támogatásban részesült agrártársaság a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. lett, 362,6 millió forinttal.

Amennyiben nem önmagában a társaságokat, hanem az érdekcsoportokat vizsgáljuk, akkor változik a rangsor. A Csányi-féle mezőgazdasági portfolió két ékkövét együtt tekintve ugyanis a legtöbb területalapú támogatáshoz ez az érdekkör jutott. A Bonafarm csoportba tartozó Bólyi Zrt., valamint a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. (utóbbi csaknem 337,7 millió forintos támogatásával együtt) mindenki mást megelőzve, 896,7 millió támogatáshoz jutott.

A második legnagyobb összeggel támogatott csoport Szaxon J. Attila, azaz az agrárintegrátor IKR Zrt. holdudvarába tartozó mezőgazdasági nagyvállalati kör. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. a 362,6 milliójával illetve a toplista 10. helyezettje: az Enyingi Agrár Zrt. a maga 291, 6 milliós terület alapú támogatásával együtt már 654,2 millió forinttal gyarapította az érdekcsoport bevételeit.

Az állami és a korábban privatizált volt állami gazdaságok után csak a 12. hely jutott a támogatási toplistán a szövetkezeti szektornak. A Körösladányi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet a tavaly csaknem 274,9 millió forint SAPS támogatást kapott.

A csaknem 180 ezer terület alapú támogatásban részesülő gazda egyébként még tavaly megkapta a SAPS teljes összegét: mintegy 229 milliárd forintot. A SAPS támogatás hektáronkénti mértéke 46 535 forint volt.

Az Európai Unió által finanszírozott "egységes területalapú támogatás" (Single Area Payment Scheme: SAPS) a föld hasznosításától függetlenül kérhető a közösségi jogszabályok által meghatározott területekre. A támogatás jogosultja a föld hasznosítója (az a gazdálkodó, aki a hasznosított területek vonatkozásában a hasznosítással összefüggésben felmerülő költségeket, illetve kockázatot viseli), tehát nem feltétlenül a terület tulajdonosa, hanem a föld megművelője.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?