Itt áll feketén-fehéren: ők kapták idén a legtöbb agrártámogatást Magyarországon

Itt áll feketén-fehéren: ők kapták idén a legtöbb agrártámogatást Magyarországon

agrarszektor.hu
A 2021-re meghatározott közel 775 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatásból 130,5 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak az idei első negyedévben. A támogatások közel 40 százalékát a szántóföldi növénytermesztés kapta, 10,2 százalékát az állattenyésztők használták fel, a kertészeti ágazat részesedése pedig mindössze 7,6 százalék volt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítése szerint a 2021-ben agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra meghatározott 774,7 milliárd forint keretösszeg közel 17 százalékát 130,5 milliárd forintot fizettek ki idén március végéig - írja a Világgazdaság. A jogosultaknak folyósított támogatási összeg 72,4 százaléka (94,5 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, a hazai költségvetési forrásból 27,6 százalékot (36 milliárd forintot) fizettek ki a gazdálkodóknak.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között, a kifizetések csaknem felét (44,5 százalékát) képezték. Nemzeti támogatások keretében 26,8 milliárd forinthoz jutottak a gazdák, a Vidékfejlesztési program (VP) intézkedéseire 43,1 milliárd forintot folyósítottak március 31-ig. A 2,4 milliárd forint piaci és egyéb támogatás zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte.

Az AKI ágazati szinten is vizsgálta a támogatásokat, és megállapította, hogy az idei első negyedévben is a szántóföldi növénytermesztés részesedése volt meghatározó, a támogatások közel 40 százalékát kapta az ágazat. Az állattenyésztők a támogatások 10,2 százalékát használhatták fel, a kertészet részesedése pedig mindössze 7,6 százalék volt.

A közvetlen támogatások különböző jogcímein 58,1 milliárd forint jutott el a termelőkhöz az év első negyedében, jellemzően területalapú támogatásként (22,8 milliárd) és a zöldítési komponens (16,3 milliárd) keretében. Ez az 58,1 milliárd forint az előző év azonos időszakában kifizetett összeghez képest ez 17,9 milliárd forinttal kevesebb. Éves összevetésben emelkedtek ugyanakkor a vidékfejlesztési és a nemzeti támogatások kifizetései.

Az élelmiszeripari vállalkozások 7,5 milliárd forint támogatásban részesültek a vizsgált időszakban, elsősorban a VP forrásaiból. A kifizetések 16,1 százaléka hazai, 83,9 százaléka uniós költségvetésből teljesült, a 7,5 milliárd forintból pedig 1,6 milliárd jutott a borászati ágazatnak.

Sajátossága az idei évnek, hogy a nemzeti agrárkárenyhítési rendszer keretében a tavalyi időjárási károk kompenzálására kiemelkedően magas összegű kárenyhítést, 18,5 milliárd forintot folyósítottak március 31-ig az arra jogosult termelők számára. A kockázatkezelési rendszer második pillére, a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást a VP keretében fizetik, idén az első negyedévben hazai forrásból 39,3 millió, az uniós büdzséből pedig 192,9 millió forintot fizettek ki. További 200 millió forintot fizettek a gazdálkodóknak - szintén a VP keretéből - az időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházásokra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?