ÚMVP: pályázóknak 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át!

agrarszektor.hu
A vidék gerincének az agráriumnak kell lennie, ennek érdekében jelentős átalakulások várhatók a közeljövőben a vidékfejlesztés és az agrártámogatás rendszerében - mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Új Széchenyi Terv mezőgazdasági támogatásainak lehetőségeiről tartott makói előadásában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

"Az elmúlt időszakban leértékelődött mindaz, ami a faluhoz kötődött, például a házias ételek, a minőségi, egyedi értékek" - folytatta V. Németh Zsolt. A kormányzat ezt felismerve átalakítja az eddigi támogatási, pályázati lehetőségeket - írja a kormany.hu.

Az államtitkár elmondta: elsőbbséget élvez majd a környezet és tájgazdálkodás, ezen belül is az egyéni, családi kis- és középbirtokoknak lesz meghatározó szerepe. A Vidékfejlesztési Tárca továbbra is támogatja az önkéntes beszerzési, tárolási feldolgozási, értékesítési társulások, szövetkezések létrehozását, ahogy a több lábon álló gazdadásokat és a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is.

A megújításhoz kapcsolódóan már eddig is történtek lépések, intézkedések: ilyen volt a Nemzeti Földalapkezelő létrehozásáról szóló törvény megalkotása, a közbeszerzési törvény, a kistermelői rendelet módosítása, a földmoratórium meghosszabbítása,s az Agrár Széchenyi Kártya bevezetése.
"Sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 közötti időszakának támogatási rendszere több területen sem hatékony" - fűzte hozzá V. Németh Zsolt. "A támogatási időszaknak a félidején vagyunk túl, és a mintegy 1300 milliárdból a hátra lévő évekre már csak közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázóknak pedig mintegy 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át. Erre nincs példa Európában."

Az államtitkár szerint a vidékfejlesztés intézményrendszerét is meg kell újítani. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal például vezetésében és szerkezetében is teljesen átalakult. Újraszervezik a LEADER Program pályázati lehetőségeit is, hiszen az közösségek összetartozását, önirányítását célzó program "önmaga paródiája lett" - fogalmazott a politikus. V. Németh Zsolt a következő hetekre már konkrét változásokat ígér a szabályozások terén, szélesebb skálán jelennek majd meg pályázatok, amik érthetőbbek, igazságosabbak lesznek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?