Cukortámogatás: íme a feltételek

agrarszektor.hu
Az MVH több, cukorrépa termeléshez kötődő jogcíménél problémát okozhat annak megítélése, hogy ki minősül integrátornak és ki minősül integráltnak, illetve hogy ilyen esetben a támogatás továbbításának szabályai hogyan alakulnak. Ezzel kapcsolatban adott ki tájékoztatást a hivatal.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Általánosságban elmondható, hogy a korábbi klasszikus integráción kívül, minden olyan termelési konstrukciót az integrációval egyenértékűnek tekint az MVH, melyben cukorrépát kistermelőktől számlával vagy felvásárlási jeggyel vásárolják meg és azt követően a felvásárló saját nevében értékesíti tovább a cukorrépát a cukorgyár részére.

Önálló termelésként nem fogadható el egyetlen gazdasági szereplő birtokában lévő azon cukorrépa mennyiség sem, mely a számviteli szabályok alapján vásárolt készletként került nyilvántartásba vételre. Önálló termelésként csak azon cukorrépa mennyiség fogadható el, mely a számviteli szabályok alapján saját készletként kerül nyilvántartásba vételre, ezért az adott gazdasági szerepelő csak ezzel arányos támogatást tarthat meg. Minden további igényelt támogatást tovább kell utalni a kistermelők részére, vagy ha azok jogosultági kritériumai nem állnak fenn, akkor vissza kell utalni az MVH részére.

Ugyan a részletszabályok a különböző jogcímek esetén eltérőek, de az intézkedések célja, hogy a támogatás a cukorrépát ténylegesen megtermelő gazdasági szereplő részére jusson el. Amennyiben egy köztes vállalkozásról utólag kiderül, hogy nem jelezte az MVH felé az integráció tényét, akkor az MVH az ügyfelét a támogatás továbbítására pótlólagosan felszólítja. Amennyiben a vállalkozás ezen felszólításnak nem tesz eleget, az MVH a támogatás kamattal növelt összegét visszaköveteli és intézkedik a kistermelőknek való támogatás továbbításáról.

A visszakövetelés szabályai a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény alapján egységesek, azonban a támogatás pótlólagos továbbításával kapcsolatos részletszabályok az egyes jogcímek esetén különbözők. Amennyiben szükséges az MVH intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy ezen eljárásokat - akár jogszabály módosítás kezdeményezésével - egységesítse.

Külön problémát jelent, hogy ha bázis év alapján van kalkulálva a támogatás összege, akkor nagyobb valószínűséggel előfordulhatnak jogutódlással kapcsolatos kérdések. Az MVH elfogadja, ha a támogatás-továbbítási bizonylatok (adott esetben megállapodások) mellé csatolják a hagyaték átadásról szóló okiratok másolatát.

Amennyiben bármely kistermelő úgy ítéli meg, hogy nem részesült a támogatás arányos részéből, akkor a számviteli bizonylatok mellékelésével írásos beadvánnyal fordulhat az illetékes Igazgatósághoz, amely a bejelentés alapján az MVH törvényben előírt ügyintézési határidő figyelembe vételével döntés-felülvizsgálati eljárást indíthat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?