Cukortámogatás: íme a feltételek

agrarszektor.hu
Az MVH több, cukorrépa termeléshez kötődő jogcíménél problémát okozhat annak megítélése, hogy ki minősül integrátornak és ki minősül integráltnak, illetve hogy ilyen esetben a támogatás továbbításának szabályai hogyan alakulnak. Ezzel kapcsolatban adott ki tájékoztatást a hivatal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Általánosságban elmondható, hogy a korábbi klasszikus integráción kívül, minden olyan termelési konstrukciót az integrációval egyenértékűnek tekint az MVH, melyben cukorrépát kistermelőktől számlával vagy felvásárlási jeggyel vásárolják meg és azt követően a felvásárló saját nevében értékesíti tovább a cukorrépát a cukorgyár részére.

Önálló termelésként nem fogadható el egyetlen gazdasági szereplő birtokában lévő azon cukorrépa mennyiség sem, mely a számviteli szabályok alapján vásárolt készletként került nyilvántartásba vételre. Önálló termelésként csak azon cukorrépa mennyiség fogadható el, mely a számviteli szabályok alapján saját készletként kerül nyilvántartásba vételre, ezért az adott gazdasági szerepelő csak ezzel arányos támogatást tarthat meg. Minden további igényelt támogatást tovább kell utalni a kistermelők részére, vagy ha azok jogosultági kritériumai nem állnak fenn, akkor vissza kell utalni az MVH részére.

Ugyan a részletszabályok a különböző jogcímek esetén eltérőek, de az intézkedések célja, hogy a támogatás a cukorrépát ténylegesen megtermelő gazdasági szereplő részére jusson el. Amennyiben egy köztes vállalkozásról utólag kiderül, hogy nem jelezte az MVH felé az integráció tényét, akkor az MVH az ügyfelét a támogatás továbbítására pótlólagosan felszólítja. Amennyiben a vállalkozás ezen felszólításnak nem tesz eleget, az MVH a támogatás kamattal növelt összegét visszaköveteli és intézkedik a kistermelőknek való támogatás továbbításáról.

A visszakövetelés szabályai a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény alapján egységesek, azonban a támogatás pótlólagos továbbításával kapcsolatos részletszabályok az egyes jogcímek esetén különbözők. Amennyiben szükséges az MVH intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy ezen eljárásokat - akár jogszabály módosítás kezdeményezésével - egységesítse.

Külön problémát jelent, hogy ha bázis év alapján van kalkulálva a támogatás összege, akkor nagyobb valószínűséggel előfordulhatnak jogutódlással kapcsolatos kérdések. Az MVH elfogadja, ha a támogatás-továbbítási bizonylatok (adott esetben megállapodások) mellé csatolják a hagyaték átadásról szóló okiratok másolatát.

Amennyiben bármely kistermelő úgy ítéli meg, hogy nem részesült a támogatás arányos részéből, akkor a számviteli bizonylatok mellékelésével írásos beadvánnyal fordulhat az illetékes Igazgatósághoz, amely a bejelentés alapján az MVH törvényben előírt ügyintézési határidő figyelembe vételével döntés-felülvizsgálati eljárást indíthat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?