Visszamondott támogatások, bajba jutott állattartók

agrarszektor.hu
Egyre több termelő kényszerül a vidékfejlesztési támogatások visszaadására, főleg az egyre nehezebb helyzetbe kerülő állattartók közül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még mindig nem tisztázott, mekkora összeget fordíthat vidékfejlesztésre a szaktárca. Az utóbbi időben folytatódott az agráriumot segítő támogatásokról való lemondás, és a befejezetlen beruházások miatt visszafizetendő összegek is növekedtek.

A kormányváltás óta többször is elhangzott, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból mindössze 200 milliárd felhasználásáról dönthet az új vezetés, az összeg egy részét pedig már fel is használták. A vélemények szerint csak akkor változhat a VM helyzete, ha a támogatottak nem valósítják meg a tervezett beruházásokat, és lemondanak róla.

Az MVH a múlt év végén közel 300, összesen 40 milliárd forint támogatási határozattal rendelkező kedvezményezettől kérdezte meg, hogy kíván-e élni a támogatással. A tavaszi adatok szerint csak az állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél mintegy 15 milliárd forint értékben döntöttek a visszaadás mellett. Az elmúlt hónapokban továbbra is elsősorban az egyre nehezebb likviditási helyzetű állattartók részéről érkeztek kérelmek.
Az egyes tengely beruházási jogcímeinél összesen 7,6 milliárd forintnyi támogatást mondtak vissza állattartó telepek állatjóléti és környezetvédelmi célú korszerűsítési-, illetve a gépbeszerzési jogcímnél.

Tavaly június óta 125 esetben mondták vissza a támogatásokat, a válság idejére adott könnyítések ellenére nőtt a be nem fejezett beruházások száma, az MVH szerint pedig csak az ÚMVP egyes tengelyében mintegy 6,5 milliárd forint "szabadult fel" emiatt - írja a napi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?