Októbertől jelentősen drágul a cukor

agrarszektor.hu
Rossz hír októberre: várhatóan 20 százalékkal emeli a cukor árát az osztrák Agrana csoport. A cég vezérigazgatójától elmondta, hogy a döntés oka a cukor világpiaci árának emelkedése, ami által az Európai Unióban megbomlott az egyensúly kereslet és a kínálat között.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2006 óta érvényes cukoripari rendelet értelmében az Európai Unió éves cukortermelése 13,3 millió tonna, míg a fogyasztás több, hozzávetőlegesen 17, 3 millió tonna.

Ezután pedig bevezették az úgynevezett kvótacukrot, amitől a cukor világpiaci ára 500 euró/tonnára nőtt. Ennek eredményeképp jelenleg a brazil cukornád és az osztrák cukorrépa egy árban van, ami annak is köszönhető, hogy a bioetanol alapanyaga is cukornád.

A kereslet tehát jóval több, mint a termelés, többek közt azért, mert kevés a cukorgyár, a legtöbbet az uniós reformot követően bezárták, jórészt Kelet-Európában, így hazánkban is.

Az Agrana a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa is, és az egyetlen osztrák cukortermelő, ahol két gyárban összesen évi 400 ezer tonna cukrot termelnek. Magyarországon mára csak a kaposvári cukorgyár működik - írja a napi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?