Aggasztó képet fest a magyar cukoripar: csak így lehet elkerülni a bajt

Aggasztó képet fest a magyar cukoripar: csak így lehet elkerülni a bajt

agrarszektor.hu
Nagy változások jöhetnek itthon cukorfronton, hiszen, ha sikerülne tisztességes megállapodást kötni az egyetlen magyarországi cukorgyárral a jövő évi cukorrépaárakról, akkor a hazai termőterület akár több ezer hektárral is nőhetne a hosszú ideje tartó csökkenés után. Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke szerint a szélsőséges időjárási körülmények a cukorrépatermést is nagyban sújtották, a termelők mindössze 40-50 tonna körüli hektáronkénti mennyiségekkel számolhattak, miközben a normál termés közelíthetné a 70 tonnát.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt időszakban a hazai boltokban cukorhiány keletkezett, amelynek okai között felsorolható a korábbi uniós cukorreform - amely után Magyarországon csak egy, a kaposvári gyár maradt meg -, az energiadrágulás és az aszály.  Jelenleg az importcukor is drága, de a korábbi években jóval olcsóbb volt a hazainál, lenyomta magyar termelésű cukor árát, fékezve ezzel a cukorrépa árát is. Az alacsonyabb répaár miatt pedig a termőterület is csökkent. Míg öt évvel ezelőtt 17,2 ezer hektár volt a cukorrépa-terület, addig idén már csak 9,6 ezer hektárról takarították be a répát. Fontos megemlíteni, hogy a Magyar Cukor Zrt. ebből már csak 8650 hektárról vásárolt fel, vagyis hazai répából csak ekkora termőterületről készül cukor - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Márpedig a hazai termőterületen termelt répából idén csak 60 ezer tonnát közelítő mennyiségű cukor készül. Ez azért is aggasztó, mert a hazai fogyasztás közel 300 ezer tonna. A kaposvári gyár egyébként importál még nádcukrot is, amit átfinomít, így a 90 ezer tonnát is elérheti a gyár kínálata, de ez még mindig igen jelentős importot felételez. Dorogi Árpád kitért arra is, hogy az EU-hoz való csatalakozást követően az első két évben 46,72 euróért termelték a cukorrépát tonnánként - az utóbbi években azonban sokszor 26 euróért, ami az árfolyamváltozást figyelembe véve is sokkal rosszabb termelői pozíciót mutat. Arról nem beszélve, hogy a kaposvári gyár tulajdonosa, az Agrana igencsak lenyomta a felvásárlási árakat.

Kaposváron egyébként egymillió tonna cukorrépát képesek feldolgozni. Idén a 8650 hektárról jó esetben hektáronként 50 tonnával lehet számolni, ami azt jelenti, hogy összesen körülbelül 433 ezer tonna répa kerül hazai termelőktől a gyárba. A CTOSZ elnöke, mint mondta, ilyen alacsony kapacitáskihasználtsággal azonban a feldolgozás sem elég hatékony. Tehát minimum kétszer ennyi magyar cukorrépa kellene, és akkor a Magyarországon előállított cukormennyiség is megduplázódhatna. Még egy fontos dolgot kiemelt a szakember, miszerint annak ellenére csökkent a termőterület az utóbbi években, hogy az állam folyamatosan biztosította a termelési típusú támogatásokat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Dorogi Árpád úgy véli, hogy itt az ideje annak, hogy az előállítás költségeit a piac is honorálja. Idén csúcscukorár alakult ki, amiből ki lehet fizetni a termelőt, ugyanis, a 400-450 euró körüli tonnánkénti árak 1000 euró fölé emelkedtek. A cukorrépa-termesztőknek 2023-ra az előző évekhez képest lényegesen jobb ajánlatot sikerült kiharcolniuk az Agranától.

Ezzel még nem vagyunk elégedettek, ezt az ajánlatot még lehet és kell is javítani. A magyar termelők azt szeretnék, és én is azt képviselem, hogy az Ausztriában alkalmazott kondíciókat kapják meg a hazai répabeszállítók is. Ezzel elismernék a költségeiket, és jövedelmet is realizálhatnának

- mondta a CTOSZ-elnök, aki hozzátette, hogy a korábbi tonnánként 30 euró alatti répaárról a 60 euró körüli árra kell elmozdulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?