Súlyos gondok vannak ezzel az árstopos élelmiszerrel Magyarországon

Súlyos gondok vannak ezzel az árstopos élelmiszerrel Magyarországon

agrarszektor.hu
Komoly cukordrágulásra készülhetnek a hazai fogyasztók, ha véget ér az árstop Magyarországon. Ráadásul a brutálisan megemelkedett termelési költségek és az aszály miatt bekövetkezett terméskiesés is az áremelkedést "segítik". Nyugat-Európában a feldolgozók próbálják előre hozni a szezon kezdetét az energiaválság miatt, de az egyetlen magyarországi cukorgyárban várhatóan a megszokottak szerint, október elején kezdődhet meg a feldolgozás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár december 31-ig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot, ha véget ér, komoly cukordrágulásra készülhetnek a magyar fogyasztók - írja a Magyar Nemzet. Ennek nemcsak az az oka, hogy a cukor ára jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban a világpiacon, de az idei cukorrépaszezon alakulása sem kedvez az áraknak. Az Európai Unióban idén jóval kisebb területen vetettek cukorrépát a gazdálkodók, az előrejelzések szerint az EU és az Egyesült Királyság együtt 16,4 millió tonna cukrot állíthat elő az idei szezonban, ami azt jelenti, hogy a tavalyi mennyiséghez képest mintegy egymillió tonnányi cukor hiányzik majd az uniós piacról, amit importból kell pótolni. Az aszály és az energiaválság sem "segít", mindezek miatt egyes feldolgozók Európában inkább előre hozzák a szezon kezdetét, a korábban betakarított cukorrépa minősége azonban elmaradhat a megszokottól, s így kevesebb cukor nyerhető ki a terményből. A Magyarországon működő egyetlen, kaposvári cukorgyárban egyelőre nem számolnak a szezon előre tolásával, a tervek szerint október elején kezdődik majd meg a cukorrépa feldolgozása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A száraz­ság a hazai cukorrépa-termőterületeket is kedvezőtlenül érintette. Az előzetes várakozások szerint egy hektárról mintegy 48-50 tonnányi termést takaríthatnak be idén a gazdálkodók, ami jócskán elmarad a megszokott 60 tonnás szinttől. A szakember szerint öntözött körülmények között elég jó eredményeket értek el a gazdálkodók - bár ennek a területnek az aránya országos szinten ma még nagyon kicsi -, ugyanakkor Kelet-Magyarország egyes területein nagyon alacsony hozamokkal találkozhattak a termelők. A hozamokon kívül a terület is csökkent, így a múlt évinél lényegesen kevesebb lehet az ez évi termés

- mondta a lapnak Dorogi Árpád, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke. Kiemelte, a kiszámíthatatlan módon emelkedő bekerülési költségek a répatermelőknek is komoly problémákat okoznak. A jelentős költségnövekedést pedig csak részben tudja kompenzálni a cukorrépáért kapott összeg, ami az idén tonnánként 48 és 52 euró között alakulhat.

Ahol az aszály nem okozott pusztítást, a termésátlag pedig meghaladja a hektáronkénti ötven tonnát, ott az átvételi ár ideig-óráig meg tudja téríteni a termelők ráfordítását, a költségek azonban folyamatosan emelkednek. A következő szezonban 230 ezer forint helyett már négyszázezer forintos műtrágyaárakkal kell számolnunk, ahogyan a gázolaj folyamatos emelkedése is nagy nyomást helyez a termelőkre. Idén a hazai és az európai uniós szinten is kevesebb cukor készülhet, hiánytól azonban - a most tapasztalható átmeneti készlethiány ellenére - nem kell tartani

- hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, a költségek miatt hosszabb távon magasabb árakra kell berendezkednie a piacnak, az árstop kivezetésével pedig a kiskereskedelmi forgalomban is jelentős áremelésre kell készülni. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?