Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely az árstopról: ez vár a magyarokra októbertől

agrarszektor.hu
Meghosszabbítja a benzin- és élelmiszerárstopot a kormány, emellett a december 31-én lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meg fogják hosszabbítani - jelentette be szombaton a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A benzin- és élelmiszerárstopot december 31-ig, a kamatstopot pedig június 30-ig hosszabbítja meg a kormány. 

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

 A háború és arra adott szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, így amíg a szankciók hatályban vannak, addig a benzin és élelmsizerárszopot meghosszabbítjuk - közölte Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón. Ezek az árstopok eredetileg október elsején jártak volna le, ennek a meghosszabbításáról döntött most a kormány, emellett a kamatstop, amely december 31-én járna le, legalább fél évvel meghosszabításra kerül. A Kormányinfó közben Orbán Viktor miniszterelnök Facebbok-oldalán jelezte, hogy a benzin- és élelmiszerárstopot december 31-ig, a kamatstopot pedig június 30-ig hosszabbítja meg a kormány. 

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett a szombati Kormányinfón, ahol elmondta, segíteni szeretné a kormány a feldolgozóipari kkv-kat az emelkedi energiaárak miatt, ezért indul egy kkv-kat segíti program október 1-gyel, és 2023 végéig tart. Egyrészről a működési költségek oldaláról, másrészről a beruházások oldaláról támogatják majd a vállalkozásokat. A működési támogatás október-november-december hónapra vonatkozó számlatámogatást jelent. A növekmény 50%-át fizetik majd ki. Beruházás támogatási programot is indítanak annak érdekében, hogy javuljon a kkv-k versenyképessége. A Széchenyi Kártyaprogram keretében az önerő támogatását valósítják meg, maximum 15%-os mértékig. Azt kéri ezért cserébe a kormány, hogy a kkv-k tartsák meg a foglalkoztatotti létszámukat.

Nagy Márton közölte, gyármentő program is indul, a nagy, energiaintenzív iparvállalatok beruházásait is támogatni kívánja a kormány. Új munkahelyvédelmi akciótervet is elindítanak: sok iparágban a vállalatok nehéz helyzetbe kerülhetnek a következő hónapokban, ezen igyekeznek majd segíteni. Ezt a következő hetekben dolgozzák ki.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34