Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a kamatstopról: ez rengeteg magyart érint

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a kamatstopról: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
A rendkívüli módon szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány döntése értelmében folytatják az árstopokat, az egyes alapvető élelmiszerek, az üzemanyagok és a kamatok tekintetében. A miniszter három további intézkedést jelentett be: a kamatstop kiterjesztését a kkv-hitelekre, a Széchenyi Kártya hitelprogram meghosszabbítását és egy hamarosan elinduló gyármentő programot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az árstopok fenntartása mellett három intézkedést jelentett be a szombat délelőtt megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek értelmében a továbbiakban a kamatstop a kis- és közepes vállalkozások hiteleire is érvényes lesz, ezen kívül meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, és gyártmentő programot is hirdetnek.

Az intézkedések részleteiről az esemény másik megszólalója, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt, aki elmondta, hogy a kamatstop referenciaidőpontján, június 28-án 7,77% volt a bankközi 3 hónapos kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69%. A kkv-kamatstop a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, és november 15-től lesz bevezetve. Ez az intézkedés 2023 július 1-ig lesz érvényben - tette hozzá Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy a mostani intézkedés a fix kamatozású hiteleket nem érinti, de a kkv-hitelek 40-45%-a változó kamatozású, így közel 60 ezer vállalkozás érintett. A részletszabályokon még dolgozik a kormány - mondta Nagy Márton. A forgóeszköz- és beruházási hitelek többnyire a kamatstop alá fognak kerülni - tette hozzá a miniszter, illetve utalt arra, hogy a kamatstop 7,77%-os BUBOR-szint mellett történhet.

Nem szabad megengedni, hogy 20-25%-os kamaton pörögjenek a vállalati hitelek

- jelentette ki Nagy Márton.

A Széchenyi kártya hitelprogrammal kapcsolatosan Nagy Márton elmondta: folytatódik a kártya programja, 3,5-ről fixen 5%-ra fog emelkedni a kamat, de ez még mindig nagyon kedvező. A miniszter közölte, hogy a 3,5%-os kamat 2023. január 1-ig marad. Amint fogalmazott, a termékek körét áramvonalasították: egy beruházási kártya, egy forgóeszközkártya, egy turizmuskártya, egy mikrohitel-kártya, egy agrárhitelkártya, illetve egy folyószámlahitel-kártya az, ami megmarad.

A kamattámogatást a kormány át fogja vállalni, a bankokat ezzel akarja a kormány ösztönözni azzal, hogy folytassák a programot

- mondta el Nagy Márton.

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta hogy a kkv-energiatámogatásra október 20-ától lehetett jelentkezni, eddig 1 ezer kkv regisztrált abból a 9 ezerből, melyre céloznak. A programban a kormány rezsitámogatást ad idén, jövőre pedig beruházási támogatást.

A Széchenyi-kártya hitelprogram kapcsán a miniszter kifejtette, hogy aki felveszi a hitelt, akkor az fix 5%-on tudja felvenni és végig ennyi lesz a kamata. Nagy Márton hozzátette, hogy hogy a piaci hitel 15-20%, így ez az 5% nagyon nagyon kedvező kamatlábnak tekinthető.

A kamatstop automatikusan érvénybe lép, nem kell rá jelentkezni - válaszolta egy kérdésre Nagy Márton. Ennél az intézkedésnél 60 ezer kis- és közepes vállalkozás 100 ezer hiteléről van szó, amely 2 ezer milliárd forintnyi hitelt jelent.

Nem szeretnénk, hogy árat emeljenek és bedobják a kulcsot a kkv-k. Ezért vezetjük be ezeket az intézkedéseket, és azért, hogy elkerüljük a recessziót

- tette hozzá Nagy Márton.

A miniszter az ársapkákat érintő kérdésre elmondta, hogy addig fogják fenntartani ezeket, ameddig szükség van rájuk, és ameddig nem érik el az infláció megfelezését. Ahogy Nagy Márton fogalmazott, nem a végtelenségig hosszabbítják meg ezeket, és a kormány mindig mérlegelni fogja az árstopok meghosszabbítását.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?