Hamarosan öt embert kell eltartania egy hektárnak

Hatalmas szakadék tátong a törvényalkotó városiak és a mezőgazdaságból élő vidékek között a Syngenta szerint.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Világszinten legalább öt embert kell majd eltartania egy hektár földterületnek 2030-ra, míg néhány évtizede csupán kettő élelmezését kellett biztosítania. A túlnépesedés és a kedvezőtlen környezeti határok miatt fokozódik a fenntartható mezőgazdasági termelés iránti igény. A Syngenta szerint növeli a kockázatokat, hogy ma már nagyon mély szakadék húzódik meg az agrárszabályozásokat alkotó városi emberek és a vidéki élet között.

Várhatóan 70-100 százalékkal kell növelni a világ mezőgazdasági termelését 2050-re, hogy a föld lakosságát el lehessen látni élelmiszerekkel - jelentette ki Dominique D. Zygmont, a Syngenta dél-kelet-európai vezetője a cég budapesti konferenciáján. A népesség ugyanis 9 milliárdra nő a mai 7 milliárdról, miközben a klímaváltozás miatt csökken a vízkészlet és a megművelhető terület. Ezért már 2030-ra az valószínűsíthető, hogy egy hektár termőföldnek 5 embert kell eltartania a korábbi kettő helyett.

A kockázatokat növeli, hogy a vidéki és a városi élet között egyre nagyobb a szakadék, ezért a városban élők ma már nem tudják, milyen nehéz megtermelni az élelmiszer-alapanyagokat. Ugyanakkor a mezőgazdaságra vonatkozó szabályokat a városokban hozzák, de fennáll a veszélye annak, hogy a törvényalkotók nem tudnak megfelelő döntéseket hozni, éppen a város és a vidék között tátongó szakadék miatt.

A Syngenta szerint ilyen körülmények között komoly erőfeszítéseket kell tenni a fenntartható élelmiszertermelésért, amely a termelékenység növelésén, a mezőgazdasági környezeti hatások csökkentésén és a vidéki jólétet garantáló, fiatalokat helyben tartó jövedelmezőségen alapulhat. A vállalat saját fenntarthatósági kötelezettségvállalásai részeként 2020-ra világszinten el akarja érni, hogy a meghatározó szántóföldi növények teljesítménye 20 százalékkal növekedjen. Emellett 10 millió hektár, leromló állapotú földterületet mentene meg, további 5 millión pedig növelné a biodiverzitást. A multinacionális cég közreműködik abban is, hogy 20 millió kistermelő 50 százalékkal javítsa gazdasága termelékenységét, 20 millió mezőgazdasági munkavállaló kaphasson képzést a biztonságos munkavégzéshez, illetve a vállalat valamennyi beszállítójánál színvonalas munkakörülmények alakuljanak ki.

Magyarországon a Syngenta az új kihívásoknak az úgynevezett Contivo programmal kíván megfelelni, amely integrált szaktanácsadási szolgáltatásokat tartalmaz - közölte Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. A nyereségközpontú, középtávú program arra irányul, hogyan lehet a gazdálkodói jövedelmet maximalizálni intenzív termelési keretek között, de a fenntarthatósági követelmények figyelembevétele mellett. A Syngenta új szolgáltatásaival nem csupán egy-egy növényfajra, hanem egy-egy gazdaság egészére koncentrál, így üzemszintű ajánlatokat ad a termelőknek.

A Contivo a finanszírozást, a számítógépes farmmenedzsmentet, a biztosításokat, a tápanyag-visszapótlást, a talajművelést, a fajtaválasztást és a növényvédelmi megoldásokat foglalja magában. A programban a növénytermesztési technológiáért a Syngenta, Väderstad, az Agro.bio és a Yara Hungaria felel, míg az ügyviteli informatikai hátteret az Agrovir Kft., a financiális kereteket a Budapest Bank, a termény- és vagyonbiztosítást a Generali-Providencia szolgáltatja. A tudományos intézmények közül a Magyar Tudományos Akadémia MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, a gödöllői Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem Karcagi Kutató Intézete vesz részt a programban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?