Ez fantasztikus: ilyen robotok termeszthetik a jövő élelmiszereit

Ez fantasztikus: ilyen robotok termeszthetik a jövő élelmiszereit

Belga és holland egyetemek, kutatóintézetek, robot- és gépgyártó cégek indították el azt a CIMAT névre keresztelt projektet, amelynek a célja az, hogy multifunkcionális és kis méretű robotokat hozzanak létre a fenntartható, helyi élelmiszer-termelés javítása érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" elvvel párhuzamba állított, a helyi termelőket támogató, a helyi termékek vásárlására buzdító kezdeményezések ugyanis nemcsak abban segítenek a fogyasztóknak, hogy megtalálják, a közvetlen környezetükben hol tudnak helyi, fenntartható módon megtermelt élelmiszereket vásárolni, és ezáltal csökkenteni a karbonlábnyomukat. Ezek a kezdeményezések arra is jók, hogy a gazdák és élelmiszer-előállítók a koronavírus HoReCa-szektort megbénító hatása ellenére is el tudják adni a termékeiket, írta meg a Future Farming. De meg kell említeni azt is, hogy a világjárvány miatt mindenhol hiány mutatkozik a friss termékeket betakarító képzett idénymunkásokból. Ez a helyzet viszont több, a precíziós mezőgazdaságban aktív szakember szerint nagy lökést adhat a gazdaságok digitalizációjának.

A munkaerőhiány és a költségek csökkentése a kapacitás növelése által oda vezetett, hogy nagy, drága és feladatspecifikus gépek vannak az ágazatban, jelezte a belga Inagro kutatóintézet. Olyan gépek és felszerelések, amelyek a kis- és középméretű gazdaságok, valamint a kertészeti ágazat számára elérhetetlenek, mivel nem tudják megfizetni őket. Ezek a gazdaságok különösen akkor vannak nehéz helyzetben, ha organikusan próbálnak meg gazdálkodni, vagy valami réspiaci terméket állítanak elő. Emellett a mezőgazdaság is abba az irányba fejlődik, hogy minél fenntarthatóbb legyen, és minimális mértékben, vagy legalábbis minél hatékonyabb módon használja fel a talajjavító és növényvédő szereket, valamint minél inkább visszafogja az ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátását és a talaj pusztulását, állítja az Inagro.

A CIMAT (Catalyst for Innovative Mechatronics in Agricultural Technology) egy olyan, belga (flamand) és holland egyetemek, kutatóintézetek, robot- és gépgyártó cégek által elindított régióközi projekt, amely kis méretű, multifunkcionális robotok fejlesztését tűzte ki célul maga elé a helyi és fenntartható élelmiszer-termelés támogatása érdekében. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza, hogy segítse a kis- és közepes méretű gazdaságok hozzáférését az olyan innovatív technológiákhoz, mint a dolgok internetje (Internet of Things - IoT), szenzorok, algoritmusok, elektromos meghajtás és szoftver a magajáró gépekhez.

Fel akarjuk gyorsítani a kis- és közepes méretű gazdaságok által is használható mezőgazdasági gépek fejlesztését. Fontos, hogy a mezőgazdaságban és a kertészeti ágazatban a moduláris, teljesen automata robotokat többféle feladatra is lehessen használni

- mondta Stijn Debruyne, a KU Leuven szakembere.

Stijn Debruyne hozzátette, hogy a fenti cél például úgy érhető el, ha feladatspecifikus eszközöket egy félig automata egységre lehet csatlakoztatni. Ha több ilyen egység dolgozik egy feladaton, akkor nagyobb területeken is be lehet őket vetni. Az egyetemek és kutatóintézetek mellett belga (flamand) és holland robot- és gépgyártók, valamint gazdák is közreműködnek a projektben, így például az az Octinion, akik egy olyan félig automata platformot terveztek, amely egyszerre lehet prototípus és inspiráció a projekt számára. A projekt jelenleg egy olyan nem-organikus flamand, vagy holland répatermesztőt keres, aki szívesen segédkezne a robot fejlesztésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?