Sokan nem is tudják, hogy szabálytalanul vetnek

agrarszektor.hu
Jogszabályt sérthetnek azok a gazdálkodók, akik úgynevezett deflektor nélkül juttatják földbe csávázott vetőmagjaikat. A szerkezet kötelező használatát az Európai Unió azért írja elő, hogy csökkenteni lehessen a vetőmagokat védő csávázóporok elsodródását és környezetterhelését. A hazai termelők ma körülbelül 12 ezer szívó levegős elven működő vetőgépet használnak, amelyek 70 százalékán nincs deflektor, de most több százan ingyenesen juthatnak az adapterhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gazdálkodók Magyarországon ma hozzávetőlegesen 12 ezer szívó levegős elven működő vetőgépet használnak, de a felmérések szerint 70 százalékukra nem szerelték fel a jogszabály szerint kötelezően előírt deflektort - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez a vetőgépekre egyszerűen rögzíthető szerkezet arra szolgál, hogy a csávázott vetőmag vetésekor a magról leváló port a barázdákba vezesse, így töredékére csökkentse az elszóródás esélyét.

Kísérleti adatokkal alátámasztott tény ugyanis, hogy deflektorral az esetleges csávázópor-elsodródás tizedére mérsékelhető, ezért e szerkezeteknek nagy szerepük lehet a környezetvédelemben. Az Európai Unió szabályozása szerint a berendezés alkalmazása kötelező minden olyan esetben, amikor rovarölő szerrel csávázott kukoricát vagy napraforgót vetnek. Ez Magyarországra is vonatkozik, éppen ezért a vetőgépeket gyártó vállalatok újabb gépeiket már deflektorral felszerelve szállítják megrendelőiknek. Cél azonban az is, hogy egyre több régebbi berendezésen jelenjen meg az utólagosan is könnyen felszerelhető adapter.

Ezek a szerek védik meg a csírázó vetőmagokat
A vetőmag csávázószerek több mint százéves múltra tekintenek vissza. A technológia lényege, hogy a csávázás során tulajdonképpen egy védőburokkal látják el a vetőmagot, amely a vetés és csírázás idején különösen kitett a kártevő rovarok és kórokozók támadásának. A csávázószer ott biztosít védelmet a csírázás idején, ahol az a legjobban szükséges: a mag és a kifejlődő gyökerek körül.

 

A Vetőmag Szövetség szerint az lenne a kívánatos, ha a 70-30 százalékos arány rövid időn belül megfordulna. Ennek érdekében - egy összefogás részeként - ezekben a hetekben a Bayer és a Syngenta több mint 20 millió forintos felajánlásában összesen 750 kérdőíves felmérésben részt vevő gazdálkodónak adnak ingyenesen deflektort, hogy már az idei vetéskor is csökkenjen földjük környezetében a környezetterhelés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58