Nagyot lép most az OTP: így finanszírozzák a magyar óriáscéget

agrarszektor.hu
Több mint tízmilliárd forinttal kívánja az idén finanszírozni az OTP Bank a nádudvari KITE Zrt.-t, amelyben 46,86 százalékos kisebbségi tulajdonrésszel bír. A pénzintézet a hitelezést arra a stratégiai partnerségi megállapodásra alapozza, amelyet még 2013-ban kötött a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító KITE-vel. A vállalatnak az idén öt bank összesen mintegy 50 milliárd forint hitelkeretet nyújt ahhoz, hogy a cég finanszírozhassa integrált termelői partnereit.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tavalyi alacsony szintről az idén több mint tízmilliárd forintra kívánja növelni az OTP Bank azt a hitelkeretet, amellyel a nádudvari KITE Zrt. tevékenységeit finanszírozza - közölték az agrárszektor.hu-val egy közelmúltbeli háttérbeszélgetésen a pénzintézet illetékesei. Az OTP a hitelezést arra a stratégiai partnerségi megállapodásra építi, amelyet még 2013-ban kötött az integrátorcéggel. A megállapodást azután hozták tető alá, hogy Guba Sándor, a KITE korábbi dél-dunántúli regionális igazgatója megvásárolta a nádudvari céget a Bige László tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. elől, majd a társaság elnöke lett. Később - tavaly februárban - az OTP 46,86 százalékos, közvetett kisebbségi tulajdonhányadot szerzett a KITE-ben.

A 2013-as bejelentés szerint a stratégiai együttműködéssel lehetővé válik, hogy olyan kiemelt mezőgazdasági fejlesztési projektek valósuljanak meg, amelyek a KITE Zrt. és az általa integrált gazdálkodók számára egyaránt fontosak lehetnek. A megállapodás stabil pénzügyi hátteret biztosíthat ahhoz is, hogy a vállalat termelői partnerei javítsák versenyképességüket, növeljék beruházásaikat, illetve innovatív technológiákat alkalmazzanak - tartalmazza a 2013-as közlemény.

A megnövelt idei hitelkerettel az OTP közvetlenül a KITE működését kívánja segíteni, így járulva hozzá a KITE integrátori tevékenységének finanszírozásához. Emellett az OTP csoporthoz tartozó Merkantil Bank Zrt. a nádudvari cég gépkereskedelmi finanszírozásában vállal szerepet.

A KITE tájékoztatása szerint a vállalat finanszírozásában az idén az OTP Bank mellett az MKB Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank és a Commerzbank vesz részt. A céget korábban a CIB Bank és a Budapest Bank is hitelezte, de e pénzintézeti kapcsolatok 2014 végével megszűntek. A nádudvari vállalat termelői partnerei finanszírozásához összesen mintegy 50 milliárd forintos éves hitelkeretet használhat fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?