Indul a pénzosztás: több milliárdot szórnak szét itthon, sok gazda örülhet

Indul a pénzosztás: több milliárdot szórnak szét itthon, sok gazda örülhet

agrarszektor.hu
Nemcsak a földeken indul meg tavasszal a munka: ilyenkor nyílik meg az uniós agrártámogatási rendszeren alapuló egységes kérelmek benyújtási felülete a Magyar Államkincstárnál. Ráadásul idén már az új EU-s költségvetési időszak Közös Agrárpolitikájának megfelelően lehet az egyes beruházási támogatásokra is pályázni. Az OTP Bank a közvetlen támogatási jogcímek előfinanszírozásával áll a gazdák rendelkezésére, a pályázatok esetében pedig szakmai segítséget is nyújt az érdeklődő mezőgazdasági termelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tét nem kicsi, az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) hazánk által felhasználható teljes költségvetése 14,7 milliárd euró. Ebből a közvetlen támogatásokra fordítható összeg 6,8 milliárd euró, ami teljes egészében uniós forrásból érkezik, míg a beruházási és vidékfejlesztési célokra 7,9 milliárd eurót költhetünk, melynek jelentős része hazai társfinanszírozás. A Magyar Államkincstár néhány napon belül megnyitja azt az elektronikus benyújtó felületet, ahol a gazdálkodóknak június 10-ig lesz lehetőségük az egységes kérelmek feltöltésére - írja az OTP közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a vállalások végrehajtása többnyire az év későbbi időszakára esik vagy hosszabb időtartamot ölel fel, az azokra járó támogatási előlegek kifizetése az utolsó negyedévben kezdődik meg, és a teljes kifizetés csak a következő év folyamán lesz esedékes. A gazdálkodási gyakorlatok költségeit viszont folyamatosan biztosítani kell az egész év során. Ebben nyújt segítséget az OTP Bank által évek óta rendelkezésre álló támogatás előfinanszírozási konstrukció.

Az idei évben is elérhető a támogatás előfinanszírozás és különféle hiteltermékek - például a tárgyi fedezet nélkül igényelhető, szabadon felhasználható forgóeszközhitel és az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció - amelyek a legtöbb normatív, II-es pilléres, továbbá egyéb állatjóléti támogatás előfinanszírozását biztosíthatják jóval a kifizetések beérkezését megelőzően

- mondta Szabó István, az OTP Agrár igazgatója. Külön kiemelte, hogy „a már megszokott módon az alaptámogatás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő támogatás akár két évre is előfinanszírozható, segítve a gazdálkodókat hosszútávú elképzeléseik megvalósításában”.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházási és vidékfejlesztési intézkedések kerete - köszönhetően a 80%-os hazai társfinanszírozásnak – a korábbi uniós ciklusokhoz képest több mint duplájára nőtt, aminek közel 52%-át, mintegy 1500 milliárd forintot célzottan gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Az igénybevételi feltételeket és a felhasználás részleteit tartalmazó pályázati felhívások menetrendjét a szaktárca tavaly ősszel publikálta, ennek megfelelően az elsők a napokban már meg is jelentek.

Egy szakmailag színvonalas, az új feltételeknek is megfelelő, sikeres pályázat előkészítéséhez érdemes minden lehetséges segítséget igénybe venni. Aki megfelelő helyről tájékozódik, illetve szakértőktől kér segítséget, évekre szóló előnyhöz juthat az elérhető támogatásoknak és az ezeket kiegészítő banki konstrukcióknak köszönhetően. Szabó István felhívta a figyelmet országos tájékoztató rendezvénysorozatukra, az idén 13 állomásból álló OTP Agrár Roadshow-ra, ahol a pályázati rendszer aktualitásai mellett az elérhető támogatásokról is szó esik.

A naprakész tanácsadás, a személyes kapcsolat és találkozások mind hozzájárulnak a sikeres pályázatokhoz, ezek pedig nemcsak az idei, de a jövő év sikereit is meghatározzák a gazdálkodók és az agrárpiaci szereplők számára is

- emelte ki az OTP Agrár igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?