Ki csalta el akkor a százmilliókat? - Cáfolja a NAV-ot az egykori cégóriás

agrarszektor.hu
A korábban szebb napokat látott bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt.-re utalt tegnapi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amikor egy félmilliárd forintos gabonapiaci áfacsalásos üggyel hozta összefüggésbe a céget. Az IKR ugyanakkor cáfolja, hogy áfacsalást követett volna el, és helyreigazítást kért a NAV-tól, illetve jogi lépéseket helyezett kilátásba a hivatallal szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAV konkrét cégnevet nem közölt, de a bábolnai IKR Zrt.-re utalt, amikor tegnapi közleményében azt állította, hogy egy "mezőgazdasági termény- és gépkereskedelméről ismert" bábolnai vállalkozás több mint félmilliárd forintos gabonapiaci áfacsalást követett el. Az IKR legalábbis - miként Szaxon J. Attila, a vállalat vezérigazgatója mai válaszközleményében leszögezi - egyértelműnek látja, hogy a NAV-szöveg megfogalmazásából az IKR Zrt. beazonosítható (habár tájékoztatójában a NAV "korábbi állami tulajdonú" cégről beszél, miközben Szaxon szerint az IKR soha nem volt állami vállalat).

A NAV tegnapi közleménye azt rögzítette, hogy a félmilliárdos adócsalásban érintett mezőgazdasági társaság papíron szlovák cégeknek adott el gabonát, miközben a tényleges vevők magyarországi társaságok voltak. A szlovák cégek közbeiktatására kizárólag azért volt szükség, hogy biztosítsák az áfa nélküli, nettó áron való értékesítést. Az elkövetői kör egy cégen kívüli bűntárs által működtetett stróman cégláncolaton keresztül az unióból is vásárolt gabonát, amelyet belföldi beszerzésként feltüntetve adtak el magyarországi gabonafelvásárlóknak.

Az IKR ugyanakkor - szögezi le mai közleményében Szaxon J. Attila - nem követett el áfacsalást és annak hasznából sem részesedett, mivel nem tudott arról, hogy az áru visszakerült Magyarországra, vagy ki sem lépett innen. Tény viszont, hogy az IKR is adott el gabonát az áfacsalást ténylegesen megvalósító bűnözői csoportnak, amely a szabályos okmányokkal üzletelő IKR-t is megtévesztette. Az elkövetők azonban nem csak a bábolnai cégtől, hanem más vállalatoktól is vettek terményeket - szögezi le a vállalat közleménye. 

A bűnözők tevékenységének az IKR Zrt. károsultja volt, mivel egy szlovák cég 120 millió forintot nem fizetett ki a cég terményeiért. Ekkor Szaxon J. Attila szerint a társaság rendőrségi nyomozást kezdeményezett és magánnyomozót is alkalmazott, aki végigkövette a termény útját, felderítve a felelősöket is. Az IKR a magánnyomozó jelentését átadta a rendőrségnek, amely a cég információi szerint a NAV nyomozóinak továbbította az anyagot.

Az IKR szerint a csaknem öt évig tartó NAV-nyomozás is azt állapította meg, hogy a vállalat egy forinttal sem részesedett az áfacsalók bevételéből, ezért a cég a hivatal közleményében szereplő, IKR-es áfacsalásról szóló utalást alaptalannak tartja. Ezért helyreigazítást kért a NAV-tól, illetve - károkozásra és jó hírnév megsértésére hivatkozva - jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha tegnap kiadott közleményét a hivatal nem módosítja.

Boldog szép napok
A bábolnai IKR Zrt. korábban jelentős szereplője volt a hazai agrárintegrátori piacnak, mára azonban a vállalat jórészt megvált tevékenységeitől. A cég inputanyag-üzletágait az Andrej Babis multimilliárdos cseh befektető tulajdonában lévő Agrofert-holding vásárolta meg. Szintén az Agrofert szerezte meg a New Holland mezőgazdasági gépmárka értékesítési jogosítványait is, amelynek kizárólagos joga korábban az IKR-é volt.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06