Vallott a szakértő: ez áll valójában a drasztikus takarmánydrágulás hátterében

Vallott a szakértő: ez áll valójában a drasztikus takarmánydrágulás hátterében

Hónapok óta töretlenül nőnek a gabonaárak, aminek következtében brutálisan megdrágultak a takarmányok is. Az elmúlt hónapokban 25-30 százalékkal emelkedett a gabonafélék ára, ennek következtében pedig az állattartók is komoly költségnövekedéssel szembesülnek. Az Agrárszektor egy gabonapiaci szakértőt kérdezett arról, mi áll valójában a takarmány-alapanyagok drasztikus drágulásának hátterében, illetve meddig tarthat az előrejelzések szerint az áremelkedés, lehet-e már látni a végét?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alapvetően az egész áremelkedést nem az váltotta ki, hogy a környező országokban rossz volt a termés, hanem az az öt éve tartó folyamat, hogy Kínában a korábbi kukoricakészletek eladása komoly árlenyomó hatással bírt az egész gabonapiacra - tájékoztatta az Agrárszektort egy gabonapiaci szakértő. Hozzátette, komoly hatással van az árakra a Kína és USA közötti szójabab és acélvámok miatt kialakult háború is, a szakember az elmúlt szezon legfontosabb ármozgatójának azonban Kína készletfeltöltését tartja. Mint mondta, Kína szeretett volna egyezségre jutni az USA-val, ezért elkezdett szójababot és kukoricát venni az Egyesült Államoktól, hiszen a sertéspestis miatt a kukorica készlete nagy részét már eladta, mert nem kellett a takarmány, ez azonban idővel komoly hiányt okozott Kínában, így beindult egy készletfeltöltés, ami komoly hatással volt a gabonaárakra. Csak mindezek után lehet megemlíteni hazai ármozgató hatásként azt, hogy a szomszédos európai országokban lényegesen rosszabb volt a termés 2020-ban, mint amit vártak, ezért egy többletes piacból hirtelen egy szűkösebb, feszítettebb kereslet-kínálat alakult ki - tudta meg lapunk.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 71,2 ezer forint/tonna (+24 százalék), a takarmánybúzáé 69 ezer forint/tonna (+27 százalék), a takarmánykukoricáé 70,1 ezer forint/tonna (+56 százalék) volt február harmadik hetében. Ezzel egy időben az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 163,8 ezer forint/tonna (+54 százalék) volt. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 175 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron (+37 százalék) értékesítették ugyanekkor.

Arra a kérdésünkre, hogy meddig tarthat még az áremelkedés a szakértő elmondta, előbb vagy utóbb a fizetőképes kereslet visszaszorul majd, és ez véget vethet a takarmányárak növekedésének, pillanatnyilag azonban tudnak még feljebb menni az árak. Ennek az az oka, hogy a lakosság egyelőre meg tudja fizetni például a magasabb tejárat, de maga az állattenyésztési ágazat már komoly bajban van.

Érdekes szám, hogy most annyiért lehet a takarmánykoprát eladni, mint amennyiért júliusban a búzát lehetett megvenni. Ez a korpánál 50 százalékos áremelkedést jelent, az exportszívás tehát folyamatosan megvan a piacon.

A lapunk által megkérdezett szakértő beszélt arról is, meddig tarthat még a drágulás a gabonapiacon. Kiemelte, amíg az állattenyésztők és a takarmányosok ezt el tudják viselni, addig ennek nem lesz vége, ugyanakkor mára egyre többen a határérték közelébe kerültek, aminek következtében valószínűleg hamarosan megáll az áremelkedés.

Ez az áremelkedés abszolút jellemző volt a szezonra, és szerintem most már nagyjából a végén vagyunk. Az új szezonban egy 20 százalékos csökkenés már benne van a levegőben a takarmányárakat tekintve.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?