2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Hogyan lehetünk eredményesek? - Ezt kell ismerniük a kertészeknek

agrarszektor.hu
Agrokerti Party néven kertészeti gépbemutatót és szakmai szimpóziumot tartott Fehérgyarmat határában az Agroker Holding Zrt. A gyümölcsültetvények tulajdonosai nemcsak a termesztés és tápanyag-utánpótlás terén jutottak hasznos információkhoz, de 17 gépkapcsolat munkáját is megtekinthették a cégcsoport kísérleti gyümölcsöskertjében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Több száz érdeklődő vett részt a nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. immár ötödik alkalommal megtartott, július 6-i kertészeti gépbemutatóján, amelyet a cseresznye- és meggyszezonon túl, de még jóval az alma betakarítása előtt tartottak meg a fehérgyarmati regionális központban. Deme János, a Malagrow Kft. szaktanácsadója szerint a minőségi termékeket mindig el lehet adni, ehhez azonban elengedhetetlen az eltarthatóság növelése, illetve a gyümölcsök megfelelő kalciumpótlása, ami a sejtváz stabilitásának fokozásában játszik fontos szerepet. Ha azonban a gyökérre vagy a lombra juttatjuk ki ezt a hasznos mezoelemet, akkor a kalcium 90%-a nem a gyümölcsre vándorol, hanem a növény egyéb részeire. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy közvetlenül a termés felületét borítsuk be vele, bár néhány fajta (pl. az idehaza is elterjedt Jonagold) genetikailag kevés kalciumot képes felvenni. Jó tudni, hogy az intenzív növekedés és a szárazság kivonja a gyümölcsből a kalciumot, éppen ezért tanácsos rendszeresen pótolni.

Hajdú András, a Fitohorm Kft. területi képviselője a bő három évtizede működő, és a lombtrágya tekintetében piacvezető cég 50-60-féle termékéből az alma termesztésében használatosakat emelte ki. Sőt, egy komplett almatechnológiát is bemutatott, amely a Fitohormnál mindössze 6 szerből áll, és ezek közül egy mikroelemekkel kiegészített bóroldat valódi újdonságnak számít a kínálatukban. Tánczos László, a Jeli 2000 Kft. ügyvezetője a Csöpp Mix lombtrágyacsaládjuk kapcsán a helyes tápanyag-gazdálkodás fontosságára hívta fel a figyelmet. A vas felvétele tömörödött, illetve meszes talajon igen nehéz a növény számára, ezért - bár a hazai talajok többnyire elég vasat tartalmaznak - figyelni kell rá, nehogy hiányállapot lépjen fel. A gyökérnövekedést fokozó cinkből viszont eleve kevés van a talajainkban, így célszerű folyamatosan pótolni, akárcsak a virágképződésben elsődleges szerepet játszó bórt. Az alga szintén a virágképletek kialakulásánál nélkülözhetetlen, valamint stresszoldó hatású is, a kálium a vízháztartást szabályozza és serkenti az ellenálló-képességet, míg a magnézium a fotoszintézishez nélkülözhetetlen, és hiányában apró marad a gyümölcs.

Czikó Dénes, a Biolchim Kft. területi képviselője a napégés elleni szerüket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Bár többen is bemutattak hasonló termékeket, ennek egyediségét az adja, hogy kaolinnal véd a gyümölcsperzselés ellen. Lényegében egy fényvisszaverő réteg kerül általa a termésre és a lombra, védve azok bőrszövetét. A gyümölcs lassabban melegszik fel, jobb a cukormegtartó képessége is, megtörölgetve pedig vonzóan csillogó, igazán "piacos" terméket kapunk a cég munkatársa szerint. A szer szinte mindennel keverhető, ráadásul kaolintartalma riasztólag hat a levéltetvekre, poloskákra és a körte levélbolhára is.

A Bayer Hungária Kft. területi képviselői, Simon Zoltán és Gáspár Gergő szintén a kár- és kórokozókra hívták fel a figyelmet. Idén az enyhe telet tavaszi aszály, majd fagyok és jégesők követték, ami alaposan megnehezítette a gyümölcstermesztők dolgát. Májusban aztán megérkezett a csapadék is, Nyíregyháza környékén például az első félévben 400 mm eső hullott. A változékony időjárás hatására felerősödtek a szívókártevők, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a pajzstetvek, vértetvek és levéltetvek jelentették eddig a legnagyobb problémát. A növénybetegségek közül a varasodás és tűzelhalás ezúttal nem okozott számottevő kárt, a lisztharmat viszont annál inkább. A Bayer Hungária Kft. szakemberei a felsorolt károsítók szinte mindegyike ellen tudtak terméket vagy technológiát ajánlani.

Váradi István, a fehérgyarmati regionális központ vezetője a kísérleti beállításokról tartott beszámolót. 5 parcellán, 1-1 hektáros táblákon tették próbára a Yara, a Fitohorm, a Csöpp Mix, a Biolchim, valamint a Malagrow és a Bayer technológiáit, 1000-1000 literrel végezve kezeléseket. Az enyhe tél és a későbbi sok csapadék miatt az időjárás két héttel "előrébb járt" a szokásosnál, az első permetezést március végén végezték el. Május második felére a meteorológusok nagyobb lehűlést jósoltak, amiből Fehérgyarmat környékén csak 3-4 Celsius-fokos visszaesés volt tapasztalható, így csak kismértékű fagyás következett be. Nem sokkal korábban, május 9-én viszont 15 mm csapadék hullott, jelentős mennyiségű jéggel, ami "megütötte" az almát, és ez kihat a gyümölcs végső minőségére is. A június sokkal esősebb volt az előre jelzettnél (bő 200 mm csapadék hullott), így nem csoda, hogy a hónap végén már a 14. permetezésnél tartottak.

Az Agrokerti Party vezető programján, a kertészeti gépbemutatón 17 gépkapcsolat munkáját nézhették végig a kilátogatók. Dojcsák János gépüzletág-vezető elmondta, hogy a jelenleg is aktív pályázatok közül az állattartó telepek korszerűsítésével, valamint az öntözéssel és a szárítással kapcsolatos kiírások mindegyikéhez tudnak gépeket kínálni. Sokan lettek volna kíváncsiak ugyanakkor a kertészeti gépbeszerzésekre is, ám erről egyelőre az Agrokernél is csupán annyit tudtak, hogy a szűkített nyomtávú traktorok talán beszerezhetők lesznek ennek keretében, ha egyszer valóban megjelenik a kiírás.

Ami a bemutatott gépeket illeti, a traktorok között egy valódi újdonságot is felfedezhettünk, hiszen a Massey Ferguson 4700-as szériája itt jelent meg először szélesebb közönség előtt. A kertészetekbe is ajánlott univerzális erőgép a mechanikus szegmensben kínál prémium megoldásokat. A Fehérgyarmaton munkába állított 4709-es modell 3 hengeres, 3300 köbcentis, 95 LE-s AGCO Power (korábbi nevén: SISU) motorral van felszerelve, amely a Tier 4 Final emissziós előírásoknak is megfelel, valamint 12×12 fokozatú szinkronváltóval rendelkezik.

Az új Massey Fergusonon és régebbi társain kívül néhány MTZ/Belarus traktor biztosította a vonóerőt a munkagépek számára. Az idehaza sikerdarabnak számító 820.4-es modell mellett a gazdálkodók közelebbről is szemügyre vehették a 923.5-ös MTZ-t, amely nemcsak küllemét tekintve modernebb, de a motorborítás alatt dolgozó, 95 LE-s Perkins erőforrás, valamint az SCR (AdBlue) rendszer is annak a jele, hogy a fehérorosz gyár is igyekszik lépést tartani a korral.

A munkaeszközök között felvonult a Fliegl egytengelyes vákuumos tartálykocsija és konténerszállító pótkocsija, és ezek mellett jórészt az Agroker olasz gyártmányú termékeiből kaptak még ízelítőt a résztvevők. Láthattak 4 konténeres kapacitású, görgős, billentős konténerszállító kocsit és önjáró szedőkocsit, amely akár a jégháló alá is befér, képes kis sugárban fordulni és oldalazni, és a közúton traktorral vontatható. Ezenkívül bemutattak egy Dragone permetezőgépet, valamint egy mulcser és gallyseprű kombinációját (előnye, hogy tisztán tartja a fák alját), illetve egy gyökérvágót, amely a felesleges nyúlványoktól szabadítja meg a növényt.

A kísérleti kert sorain végighúztak ágaprítót, talajmarót, tárcsás tőközművelőt, valamint egy műtrágyaszórót is. Sok érdeklődőt vonzott a rézsűmulcser, a kertészetekbe kifejlesztett, 3,3 köbméter kapacitású Agrofer trágyaszóró, és a Güttler különleges talajbaktérium-kijuttató eszköze is, amely 200 literes tartállyal, 45 cm-es tárcsákkal és lezáró elemként prizmacsúcsos hengerrel volt felszerelve. A gazdag kínálatot az Annovi Reverberi magasnyomású hideg és meleg vizes mosók tették teljessé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31