Ezt mutatja az új index: tombol Magyarországon az aszály

MTI
Naponta frissülő aszályindex mutatja ezután, mekkora a szárazság. A legfrissebb térkép szerint Magyarország kétharmadán közepesnél súlyosabb szárazság tombol.

Napi léptékű aszályindexet (NLA) dolgoztak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai. A mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét - olvasható az mta.hu oldalon.

Az aszályindex kiszámításához figyelembe veszik a meteorológiai adatokat, valamint a talaj és az adott növénytípus tulajdonságait (fejlettség, levélfelület). A számításhoz szükséges egyéb paraméterek az időjárás függvényében alakulnak. A szakemberek folyamatosan meghatározzák az adott rácsponthoz tartozó aktuális talajnedvesség-értékeket négy különböző talajszint mélységében, és kiszámítják a talaj napi potenciális párolgását.

A talajmodell által adott értékek mellett az eljárás még az adott napra vonatkozó csapadékmennyiséget és a legmagasabb nappali hőmérsékletet is figyelembe veszi. A számítás során eredményül kapott NLA skála öt fokozatból áll, amelynek jelentései a következők: nincs aszály (0),  nincs aszály (1),  enyhe aszály (2), közepes aszály (3), jelentős (nagy) aszály (4) és súlyos aszály (5).

A naponta frissülő aszályindexet az Országos Meteorológiai Szolgálat számítja ki. A szakemberek rácshálózattal fedték le az ország területét, és minden egyes rácspontra vonatkozóan kalkulálják ki a szárazság mértékét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?